Hlavní obsah

Sněmovna schválila další půlbilionový schodek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek posvětila navýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok ze 320 miliard korun na půl bilionu. Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) návrh vysvětlovala dalšími výdaji v souvislosti s epidemií koronaviru. Stejný deficit měl rozpočet i loni, šlo o historicky nejvyšší schodek. Novelu pomohli vládě protlačit opět komunisté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Je to novela, která rozhodne, jestli vyjdeme z krize silní, nebo zvolíme cestu krachu, chudoby a nejistoty. Potřebujeme dát do ekonomiky peníze,“ hájila navyšování na plénu Sněmovny Schillerová.

Ekonom: Vláda bude před volbami uplácet důchodce, půlbilionový deficit je bianko šek

Stalo se

Poslanci novelu státního rozpočtu projednali zrychleně ve stavu legislativní nouze. Sněmovní rozpočtový výbor návrh podpořil.

Komunisté napínali až do poslední chvíle

V minulosti kabinet v takto důležitých hlasováních podrželi komunisté. Tentokrát jí ovšem jako celek nepomohli, klub KSČM se nicméně dohodnul na volném hlasování.

Nejistota vlády skončila až těsně před hlasováním, kdy se slova ujal předseda KSČM Vojtěch Filip a ujistil, že komunisté novelu podpoří.

„KSČM cítí odpovědnost vůči všem občanům naší země. Protože ve státním rozpočtu je obsaženo plnění závazků, které Sněmovna přijala v jednotlivých zákonech, které jsme v rámci legislativní nouze a stavu nouze museli přijmout, abychom splnili to, co jsme slíbili, novelu podpoříme,” prohlásil Filip.

„Jsem přesvědčen, že je to krok, který znamená odpovědný přístup k tomu, jakým způsobem se vypořádáváme s tím, co slibujeme lidem,” doplnil.

Opozice byla proti

Návrh podpořilo 93 poslanců z přítomných 164. Pro hlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 70 zákonodárců.

Po odsouhlasení rozpočtu si slovo vzal lidovecký poslanec Jan Bartošek, který se pustil do vlády a premiéra kvůli nedodržení slova. Vláda slibovala vrácení pěti miliard do rozpočtu ministerstva obrany, které mu vzala v rámci výměnného obchodu s KSČM - snížení rozpočtu obrany za hlasy poslanců. Zatím peníze kabinet nevrátil.

Filip: Vláda selhává, neplní nám sliby

Domácí

„Jste slabá vláda a premiér je slaboch, protože se nechá vydírat komunisty,” prohlásil Bartošek.

Kabinet odsouhlasil zvýšení schodku na svém pondělním jednání. „Novela reflektuje aktuální vývoj boje s pandemií, úpravy ve vládních programech přímé pomoci, snížení daňového zatížení zaměstnanců o čtvrtinu a aktuální výzvy související se zatížením zdravotního systému, masivní vakcinací a testováním obyvatelstva," uvedlo tehdy ministerstvo financí.

Miliardy na odměny zdravotníkům

Rozpočet podle Schillerové mimo jiné počítá také s miliardami na odměny pro zdravotníky či pracovníky v sociálních službách. „Počítáme s částkou přes 12 miliard na odměny zdravotníků. Zdravotnictví už si nacvičilo dotační program z loňského roku. Osobně dohlédnu, pokud bude novela státního rozpočtu schválena, aby se příští týden program zprocesoval a zdravotníci dostali odměny, co nejdříve,“ uvedla ministryně financí. Do sociálních služeb má jít na odměny pak celkem šest miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu by letos měly být podle návrhu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu korun. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o 102,7 miliardy korun a výdaje vyšší o 77,3 miliardy korun.

Půlbilionový schodek, což byl dosud nejvyšší deficit v historii, měl rozpočet i vloni, kdy vypukla v Česku epidemie koronaviru. Tehdy šéfka státní kasy žádala o navýšení hned třikrát kvůli dopadům epidemie. Původně byla plánovaná výše schodku 40 miliard.

Babišova vláda loni zadlužila Česko o rekordních 367 miliard

Ekonomika

Konečný účet v rámci hospodaření státního rozpočtu v loňském roce však byl přijatelnější. Odsouhlasený schodek rozpočtu se nenaplnil a deficit tak reálně podle vyjádření Schillerové z letošního ledna činil 367,4 miliardy korun. Opozice pak vládu zkritizovala, že schodek úmyslně nadsadila, aby mohla následně vykázat lepší čísla.

Reklama

Související články

KSČM napíná vládu s podporou schodku

Komunisté se zatím neshodli, zda podpoří vládu ve Sněmovně při hlasování o navýšení schodku státního rozpočtu pro letošek z původně schválených 320 miliard na...

Výběr článků

Načítám