Hlavní obsah

Sněmovna posvětila vyslání vojáků do Afghánistánu

– PRAHA
Novinky, jov

Poslanci ve středu posvětili vyslání stovky vojáků z prostějovské speciální jednotky do neklidného Afghánistánu. Vládě, které ve Sněmovně chyběly hlasy, pomohla se schválením opoziční ČSSD.

Článek

Pro úspěch potřebovala vláda 101 hlasů. Ty jí ale chyběly, zelení se stavěli k vyslání vojáků odmítavě. Těsně před hlasováním se tato nejmenší vládní strana radila, jak postupovat, stejně tak sociální demokraté.

Při prvním hlasování, které bylo jakýmsi testem sil ve vládní koalici, kabinet pohořel. Zelení se rozdělili, z jejich řad návrh nepodpořily poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Dále pak hlasovali proti lidovec Ludvík Hovorka, komunisté a ČSSD. Pro se podařilo dát dohromady jenom 99 hlasů.

Milan Urban (ČSSD) pak hlasování zpochybnil s tím, že chtěl vyslání podpořit, ale na sjetině má uvedeno, že se zdržel.

Druhé hlasování, které bylo již "naostro", dopadlo ve prospěch vyslání vojáků. Vládu totiž podpořilo 12 poslanců sociální demokracie, kteří tak nahradili odmítavé hlasy Jakubkové, Zubové a Hovorky.

Se sociálními demokraty o podoře vyslání vojáků jednala v úterý ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Tento den Sněmovna projednávání přerušila, vrátila se k němu ve středu. Senát podpořil návrh již minulý týden.

Čeští vojáci budou v Afghánistánu plnit bojové úkoly pod americkým velením. Zapojí se do speciálních protiteroristických operací. Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) již dříve uvedla, že by vojáci mohli operovat ve velmi nebezpečných částech země a nebyli by součástí jednotek NATO.
Kontingent 601. skupiny speciálních sil z Prostějova už v Afghánistánu působil v letech 2004 a 2006. Parlament nyní rozhodl o tom, že vojáci mohou v Afghánistánu působit do konce roku, jak uvedla ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám