Hlavní obsah

Spojené státy pošlou víc vojáků do Afghánistánu

Novinky, ČTK, rei, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy příští rok posílí přítomnost svých vojsk v Afghánistánu. Podle americké stanice NBC to v pátek oznámil ministr obrany USA Robert Gates.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Gates novinářům řekl, že k posílení se zavázal na summitu NATO v Bukurešti americký prezident George Bush. Neuvedl, kolik dalších vojáků Spojené státy do Afghánistánu přesně pošlou, bude to ale prý značné množství, a to bez ohledu na to, jak se bude vyvíjet situace v Iráku. Podle agentury Reuters působí v Afghánistánu asi 31 000 amerických vojáků.

Na posílení přítomnosti v Afghánistánu se na summitu v Bukurešti shodla Severoatlantická aliance. Francie přislíbila vyslání dalších 700 vojáků, kteří se připojí k dosavadním 1500. V zemi plánuje zanechat vojáky také Kanada, která uvažovala o jejich stažení.

Přílet nových francouzských jednotek podle Washingtonu umožní přesunout americké vojáky z východu na jih Afghánistánu, kde je kvůli silnému působení přívrženců radikálního hnutí Tálibán bezpečnostní situace nejhorší.

NATO chce také urychlit výcvik afghánské armády. "Zajistíme výcvikové týmy a pomůžeme dodat potřebné vybavení, aby se do roku 2010 podařilo vybudovat funkční afghánskou armádu o 80 000 vojácích," uvedla ve čtvrtek v prohlášení aliance. Datum případného stažení se země neoznámila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám