Hlavní obsah

Sněmovna přehlasovala Senát, zvýší se daně na alkohol, cigarety i hazard

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci z řad ANO, ČSSD a KSČM v úterý přehlasovali Senát a schválili původní verzi daňového balíčku, který zvyšuje spotřební daň na alkohol, tabák a hazard, zvyšuje poplatek za zápis do katastru nemovitostí a zdaňuje technické rezervy pojišťoven. Senát navrhoval úlevy, ty ale neprošly.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Sněmovny

Článek

Senátoři se postavili proti zvýšení zdanění loterií a zdvojnásobení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Doporučili také upravit sporné zdanění části technických rezerv pojišťoven, nic z toho ale neprošlo.

Pro původní verzi hlasovalo 108 poslanců z řad ANO, ČSSD a KSČM. Proti se postavilo 78 poslanců z ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Na to, kdo jak hlasoval, se můžete podívat zde.

„Senát se k tomu postavil velmi obezřetně, nebude to mít velké dopady do rozpočtu,“ hájil ve Sněmovně úpravy horní komory senátor Vladislav Vilímec (ODS).

„Vláda slibovala, že nebude zvyšovat daně, ale činí pravý opak,” kritizovala balíček poslankyně STAN Věra Kovářová.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ještě před jednáním řekla, že senátní verze daňového balíčku je pro ni nepřijatelná. „Jedinou variantou je daňový balíček ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou,” uvedla šéfka státní kasy.

Cigarety zdraží až o 13 korun

Daňový balíček má platit od ledna, vláda s penězi počítá v rozpočtu na příští rok. Spotřební daň se má v případě lihu zvýšit z 57 korun na 64,50 koruny na půllitr 40procentního alkoholu. Láhev tvrdého alkoholu tak zřejmě zdraží zhruba o devět korun. Piva a vína se zvýšení spotřební daně netýká.

Spotřební daň z tabáku by se měla zvýšit zhruba o deset procent. Krabička cigaret by tak mohla zdražit až o 13 korun.

Zdanění loterií by mělo vzrůst na 35 procent místo nynějších 23 procent. Zdaní se i výhry nad milion korun. Zdanění jiných druhů hazardu se nezmění, rozhodla Sněmovna.

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zvýší z nynější tisícovky na dva tisíce korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám