Hlavní obsah

Sněhu se nezbavíme ani po Velikonocích

Novinky, jas, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílá nadílka, která zahalila Českou republiku v noci ze čtvrtka na pátek, rozhodně nebyla o letošním jaru poslední. Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress můžeme se sněhem naopak počítat i po Velikonocích.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Třebaže jsou Velikonoce i oslavou jara, díky své pohyblivosti v kalendáři nabízejí poměrně značný rozptyl teplot. V roce 2002, kdy Velikonoční pondělí připadalo stejně jako letos na 1. dubna, bylo na Boží hod v Praze 17 stupňů," připomněla Honsová. Naopak loni 8. dubna naměřili v předvečer Velikonočního pondělí na Jizerce -20,5 stupně. Takové hodnoty podle ní ale letos nepadnou.

Nejteplejším dnem tohoto týdne je pátek. Nejčastěji bude zataženo s občasným sněžením či smíšenými srážkami, které mohou na silnicích namrzat. Denní maxima vyšplhají na tři až sedm stupňů.

Sobota bude chladnější, teploty poklesnou na tři až minus jeden stupeň, přes den by se mělo znovu oteplit na dva až šest. I nadále bude převládat zataženo s občasným deštěm, ve vyšších polohách se smíšenými srážkami či sněžením. Sněžit bude od 600 metrů nad mořem. Opět hrozí tvorba náledí i ledovky.

Sníh i po Velikonocích

Velmi podobné počasí bude panovat i v neděli. Slabé sněžení by se mělo objevovat pouze ve vyšších polohách, v nížinách půjde o dešťové přeháňky. Ranní minima budou mezi jedním a minus třemi stupni, odpolední zůstanou na úrovni předchozích dnů.

Pondělní ráno bude pro koledníky chladné. Teploty budou znovu klesat až k minus třem stupňům, odpoledne se dostanou maximálně k pěti stupňům. "Na Moravě a ve Slezsku bude tepleji, opět až kolem sedmi stupňů," dodala Honsová. Stále bude převládat četná oblačnost s občasnými srážkami.

Nebude to však naposledy o letošním jaru, kdy nasněží. "Ani po Velikonocích nečekáme změnu charakteru počasí," podotkla meteoroložka. Podle ní by mělo i nadále sněžit, a to i v nížinách. Sníh však bude vždy přes den roztávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám