Hlavní obsah

Sňatkoví uprchlíci si vybírají Češky na dovolených

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zoufalí migranti se snaží do Evropy dostat strastiplnými cestami přes souš i moře. Najdou se ovšem i tací, kterým k tomu postačí vlastní šarm. Vezmou si Evropanku a hurá do země snů. Když je využijí, mizí dál na západ.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Takový osud potkal i Kateřinu (21) z Prahy. Šarmantní Tunisan, do kterého se mladá Češka zamilovala a chtěla s ním žít, však s ní měl své vlastní záměry.

„Kateřina se vrátila z dovolené s tím, že se zamilovala do Tunisana a on její lásku opětuje. Rodiče v tu chvíli doufali, že se vztah na dálku vytratí. Jenomže stal se opak. Po hádkách s rodiči, kteří se sňatkem nesouhlasili, se sebrala, odletěla do Tunisu. Po návratu jim sdělila, že se vdala a její manžel přijede za ní do Česka. Bude navštěvovat kurzy češtiny a brzy si najde práci,“ popsala příběh Kateřiny Marie Šusterová z pražského intervenčního centra, jež ženě pomáhalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Půjčky pro lásku

Rodiče nechtěli zetě doma, ale dali dceři k dispozici byt po babičce, který předtím pronajímali. Kateřina dala dohromady své úspory, půjčila si dalších sto tisíc korun a manželovi poslala na účet peníze na letenku.

„Brzy po jeho příletu se začalo odvíjet drama, které rodiče předpokládali. Mladý Tunisan odmítl navštěvovat kurzy češtiny, z každé práce nebo brigády utekl a po půl roce už nepracoval vůbec. Povaloval se doma, začal chodit na diskotéky a popíjet alkohol. Svou ženu psychicky deptal, bil, kopal, škrtil a nutil ji, aby mu vydávala svou výplatu. Vysmíval se jí, že ho v Praze stejně neudrží, že už je domluven na odchodu do Německa,“ vylíčila příběh redakci pracovnice centra.

Poslední kapkou pro Kateřinu byla situace, kdy opět přišel opilý z diskotéky v noci domů i s mladou dívkou, se kterou se zavřel v pokoji. Uplakaná novomanželka utekla z bytu, překonala stud a konečně vše popravdě vypověděla rodičům. Ti se obrátili na policii.

„Mladý muž byl souzen za trestný čin týrání blízké osoby, tedy manželky, a později byl z České republiky vyhoštěn. Kateřina měla štěstí, že ji přijali zpátky rodiče. Její matka pak popsala, že byla jak zfanatizovaná, jednala jako neřízená střela. Nyní jsou všichni šťastní, že je to za nimi. Jen Kateřina má nyní problémy zcela opačné. Mužům se začala úplně vyhýbat a žije sama,“ doplnila příběh Šusterová.

Většině jde jen o peníze

Na to, že zdaleka nejde o ojedinělý smutný případ, upozorňuje i ředitel Centra sociálních služeb Praha, do jehož kompetence spadá i intervenční centrum, Tomáš Ján.

„Odborníci registrují zvyšující se počet takzvaných účelových sňatků s Češkami, kdy se převážně mladí Afričané tímto způsobem snaží dostat do Evropy. Vyhledávají většinou mladé české turistky, se kterými se na jejich cestách seznamují. Jakmile dosáhnou svého cíle a dostanou se do Česka, nastane peklo. V takovém domluveném manželství se stupňuje fyzické násilí, ekonomické vydírání a vyhrožování zabitím,“ říká Ján.

„Těmto mužům jde hlavně o to připravit mladé zamilované ženy o peníze a pak ujet do ekonomicky vyspělejší západní země, většinou do sousedního Německa,“ dodal Ján. Kolik Češek ročně je takovým způsobem využito, však policie neví.

„Trend uzavírání účelových sňatků je v poslední době jednoznačně stoupající. Cizinecká policie se zabývá jejich prověřováním. Ale případy spadají do kategorie neplnění účelu pobytu, které jsou i mnohé další, a tedy přesné číslo účelově uzavřených sňatků by bylo jen odhadem,“ sdělila Právu mluvčí Služby cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám