Hlavní obsah

Snad skončí riziko války, doufá Babiš po schůzce Kima s Trumpem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem vnímá český premiér Andrej Babiš (ANO) pozitivně. Doufá, že se podaří odstranit riziko války v regionu. Někteří čeští politici však kritizují přílišnou vřelost Trumpa.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un si podali ruce po podepsání společného prohlášení.

Článek

Babiš řekl, že Trump je obchodník a snaží se řešit problémy. „Samozřejmě, pokud to dopadne a ten nedemokratický režim se vzdá jaderných zbraní, tak to bude velký úspěch. Na druhé straně samozřejmě americká média ho kritizují za to, že si s tím člověkem, reprezentantem toho nedemokratického režimu, vůbec sedl za stůl,“ komentoval premiér.

„Myslím, že je to pozitivní. Doufejme, že se to dotáhne do konce a v tom regionu tenhle historický problém, to latentní nebezpečí války skončí. Škoda, že jsme v minulosti neřešili takto i některé jiné diktátory a nesnažili jsme se režimy změnit vyjednáváním než intervencemi,“ uvedl.

Opozice připomíná lidská práva

Trochu jinak to vidí první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Zaráží mě přílišná vřelost amerického prezidenta Trumpa,“ prohlásila na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Připomněla, že režim v Severní Koreji vraždí lidi. Podle ní je na místě zdrženlivost a opatrnost. „Neměli bychom zapomínat, že se tohle stále děje,“ řekla.

Podle expremiéra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je potřeba ocenit, že ke schůzce došlo a že se vrcholní politici snaží hledat řešení, jak konflikt v regionu ukončit.

„Schůzku vnímáme velmi pozitivně. Doufáme, že ta jednání povedou ke změně situace v Koreji,” prohlásil šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Související články

Trump a Kim podepsali historickou dohodu

Po společném pracovním obědě se americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un v úterý vrátili do singapurského hotelu Capella. Tam...

Kim slíbil úplné jaderné odzbrojení

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v závěrečném dokumentu, který podepsal v Singapuru po schůzce s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, zavázal k úplné...

Výběr článků

Načítám