Hlavní obsah

Šmuclerovi po očkování ochrnula půlka obličeje

– Praha

Předseda České stomatologické komory Roman Šmucler po druhé dávce očkování ochrnul v obličeji, uvedl to na svém Facebooku. Podle něj je už nyní v pořádku. Dočasné ochrnutí obličeje je podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) jednou z možných komplikací při očkování látkou od společnosti Pfizer/BioNTech.

Foto: archiv R. Šmuclera

Roman Šmucler s ochrnutým obličejem.

Článek

„Po druhé dávce očkování mi v souladu se známými komplikacemi napůl ochrnul obličej. Poradil jsem se s kolegy v USA a rychle to pořešil,“ napsal ve středu na svůj Facebook Šmucler.

Podle něj je ale už nyní v pořádku. „Je to už OK. Přesto jsem příznivcem indikovaného očkování. Ale nutit to pacientům nejde. Medicína musí dle zákona říkat pravdu a být důvěryhodná,“ doplnil.

Obrna obličeje je podle SÚKL jednou z možných komplikací při očkování látkou od společnosti Pfizer/BioNTech. Vyskytla se ale jen u několika případů z deseti tisíc lidí.

Kromě toho se může objevit krátce po podání dávky u naočkovaných zarudnutí v místě podání injekce, zvětšení uzlin, nespavost, bolest v končetině, malátnost a svědění v místě injekce.

Rozpad krevních destiček: velmi vzácná komplikace po očkování

Koronavirus

Mezi častější komplikace pak patří bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy, svalů, kloubů či horečka.

V České republice pak neurologické komplikace po aplikování vakcíny nahlásilo přes 1000 lidí. Alespoň jednu dávku očkování v Česku dostalo více než 3,8 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám