Hlavní obsah

Smlouva o Turów je dalším vlasťňákem vlády, zní z ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Smlouva o pokračování těžby v polském dole Turów, kterou podepsala vláda premiéra Petra Fialy (ODS) s polskou stranou, je podle opozičního hnutí ANO prohrou České republiky, která ve sporu držela všechny trumfy v ruce. Podle místopředsedy Sněmovny za hnutí Karla Havlíčka je to čtvrtý „vlasťňák“ současné vlády. O smlouvě v úterý z popudu hnutí ANO mimořádně jedná dolní komora.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Havlíček naslouchá ve Sněmovně Aleně Schillerové (oba ANO)

Článek

„Je to úspěch polské strany. Nechápeme, co vedlo českou stranu k tomu, že ustoupila z celé řady našich podmínek. Dohoda pro nás není dobrá, prohráli jsme, přestože jsme drželi v rukou všechny trumfy,“ uvedla před jednáním Sněmovny šéfka klubu Alena Schillerová (ANO).

Na základě smlouvy Polsko poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,094 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Polsko se také zavázalo vybudovat ochrannou zeď, která má v českém pohraničí zabránit únikům podzemní vody. V návaznosti na podpis dohody Česko stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie.

Směšné a neakceptovatelné, prohlašovali o finančních kompenzacích Turówu Adamová s Jurečkou

Domácí

Exministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na brífinku před úterním jednáním prohlásil, že se podílel řadu měsíců na vyjednávání. „Tvrdě jsme se bránili. Smlouvu, kterou 3. února podepsala vláda, jsme mohli podepsat na konci září. My jsme to ale odmítli,“ řekl.

„Dohoda o Turówu není výhodná, měli jsme možnost ji vyjednat podstatně lépe. Chtěli po nás, abychom vyměnili českou vodu za polské uhlí,“ doplnil. „Vnímám to jako „vlastňák“ nové vlády,“ tepal smlouvu o těžbě také bývalý ministr Karel Havlíček.

Koalice: Je to naopak úspěch

Kritiku vládní koalice v čele s ministryní životního prostřední Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL) odmítá. „Je to výborná dohoda, chrání naše životní prostředí a je nejlepším řešením situace,“ řekla k tomu před mimořádným jednáním dolní komory.

Hubáčková: Porušení smlouvy o Turówě můžeme žalovat kdykoli

Domácí

„Od 3. února se začínáme věnovat ochraně životního prostřední, a nebudeme tak o tom jenom mluvit,“ doplnila.

Podepsání smlouvy podpořil také hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Dohoda je lepším řešení než pokračování v soudním sporu. Byla vyjednána ve prospěch obyvatel, kterých se to týká,“ míní. Právě v Libereckém kraji se důl nachází.

Ze smlouvy dále vyplývá, že Polsko nerozšíří rozsah těžby v Turówě k českým hranicím a těžební jáma nebude prohloubena více než 30 metrů pod úroveň moře. A to za podmínky, že nebude dokončena podzemní bariéra, která má bránit odtoku podzemních vod z českých pohraničních obcí, a prokázána její funkčnost, postaven zemní val a nebudou zřízeny monitorovací vrty.

Sněmovna mimořádně zasedne kvůli Turówu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám