Hlavní obsah

Šmarda: Vážnější než kultura je spor o rozpočet

Právo, Karolina Brodníčková

Nejen odmítnutí jeho nominace na post ministra kultury žene podle Michala Šmardy ČSSD ven z vlády. Za horší pokládá „ponižující jednání o rozpočtu“ na příští rok. Nelíbí se mu výroky premiéra Andreje Babiše (ANO), jak řekl Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Šmarda

Článek

Čekal jste, že vás prezident Zeman odmítne?

Bylo to jedno z mnoha vyjádření prezidenta, které se dalo očekávat.

Takže jaký nyní soc. dem. zvolí postup?

Pořád platí vyjádření předsednictva ČSSD, které dalo mandát Janu Hamáčkovi, aby situaci dál řešil. Jakýmkoliv silným vyjádřením, které bych vám nyní dal, bych mu zkomplikoval situaci. Takže to nechci dělat. Jenom musím

poznamenat, že mu to pan premiér s panem prezidentem ne­ulehčují.

Hamáček chce čekat na premiéra a tvrdí, že Ústava nedává prostor prezidentovi nominanta na ministra odmítnout. Nemělo by spíš ale zaznít nějaké ostřejší stanovisko?

Jan Hamáček má od předsednictva pravomoc věc řešit. Jan Hamáček moc dobře ví, že na funkci nelpím, ale také ne­jsem podrazák, abych mu řekl, ať si dělá, co chce, že už na to nemám nervy a vzdávám to. Rozhodnutí je na vedení soc. dem., jak bude dál postupovat. Já bych byl v tuto chvíli raději pasivní a nechal bych rozhodnutí na kolezích.

Kromě kandidáta na ministra jste ale také místopředseda ČSSD. Musíte mít tedy jasno, jestli je na čase praštit do stolu a odejít z vlády, nebo vycouvat?

Musí se poradit vedení, to je podstatné, aby neříkal každý místopředseda něco jiného. Já na to názor mám, ale sdělím ho nejdříve vedení soc. dem. Za mnohem podstatnější pokládám ponižující jednání o rozpočtu.

Nevím, kdo z představitelů ANO vedl ty hloupé řeči o genetické výbavě soc. dem., že v ní máme rozhazování a podobné hloupé řeči.

Byl to Andrej Babiš. O vašich ministrech 4. srpna na Facebook napsal: „Nikdy nepochopí, co to je rozpočtová zodpovědnost. Šetřit na provozu je pro ně neznámý pojem. Není to prostě jejich DNA.“

Já také nehodnotím jeho genetickou výbavu. Tyhle řeči by si mohl odpustit. Proto tyhle řeči považuji za mnohem vážnější než situaci na ministerstvu kultury.

Vaše požadavky odmítá i ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Takže jestli odchod z vlády, tak hlavně kvůli rozpočtu?

Ministr financí je hlavně ministr příjmů, měl by se věnovat svému resortu. Já v resortu financí vidím rozsáhlé možnosti úspor, podle mě se tam plýtvá. Možná proto, že se ministryně plete do práce jiným lidem a zanedbává vlastní resort.

Pokud z vlády odejdete, počítáte s tím, že např. poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) hodlá hlasovat pro menšinovou vládu ANO bez ČSSD?

Tohle nechci komentovat, takové informace nemám. Mně to pan Foldyna neřekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám