Hlavní obsah

Služební zákon už politiky-náměstky ministrů neděsí. Obezličku si našli

Právo, Karolina Brožová
Praha

Náměstků se stranickou legitimací je na ministerstvech řada. Ač záměrem služebního zákona, který začne platit 1. července, bylo politický vliv v úřadech omezit, zdaleka ne všichni v resortech skončí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Článek

Mnozí z nich mají ve své straně značný politický vliv, oficiálně jsou však jen řadovými členy, a mohou tudíž pokračovat. Zůstat také mohou tzv. političtí náměstci, i když si nechají stranické funkce. Ti pod sebou nemají odborný útvar.

Každý ministr může mít až dva politické náměstky, kteří slouží například jako spojky mezi úřadem, vládou a parlamentem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě existence politických náměstků je jedním z ustanovení služebního zákona, které u Ústavního soudu napadl prezident Miloš Zeman.

Z odborných náměstků zůstane třeba náměstek pro stavebnictví na ministerstvu průmyslu a obchodu a bývalý místopředseda KDU-ČSL Jiří Koliba. „Oficiálně jsem jen řadový člen, takže se na mě omezení vyplývající ze zákona po 1. červenci nevztahují,“ řekl Právu.

Na ministerstvu práce a sociálních věcí by měla pokračovat náměstkyně pro rodinnou politiku Zuzana Jentschke Stöcklová, ačkoli je předsedkyní Oranžového klubu, který s ČSSD spolupracuje. Ten však není přímo součástí soc. dem., a tak Stöcklová bez obav říká: „Nemám ve straně žádnou funkci.“ O místo by přijít neměla.

Volenou funkci neměli

Žádná změna by neměla nastat ani v případě náměstka na ministerstvu zahraničí Jakuba Kulhánka za ČSSD.

Oficiálně žádnou volenou funkci ve straně ani nikdy neměl, byť s Lukášem Kauckým (dalším náměstkem za ČSSD na zahraničí) pomáhal utvářet diplomatickou koncepci ČSSD. „V ČSSD jsem řadovým členem a vždy jsem se věnoval jen odborným tématům,“ řekl Právu Kulhánek.

Potíže nebude mít ani Kaucký, ten však právě díky funkci „politického náměstka“. Plynule pokračovat by měl i náměstek na ministerstvu financí Martin Pros, který je v sociální demokracii už od roku 1989, avšak jen v pozici řadového člena.

Problém by neměl nastat ani u náměstka na ministerstvu školství Jaroslava Fidrmuce, který předsedal městské organizaci KDU-ČSL v Prostějově, avšak funkce se před několika měsíci vzdal kvůli nedostatku času. Potíže nemá ani Jiří Jirsa, první náměstek ministra zemědělství, který figuroval na kandidátce lidovců do europarlamentu, ale neuspěl.

Buď, anebo

Stejně tak se o ztrátu postu nemusí bát ani bývalá kandidátka do EP Kateřina Kalistová (ČSSD), která zastává post první náměstkyně na ministerstvu kultury. „Žádnou funkci ve straně nemám, jsem řadová členka,“ řekla Právu.

Nepřijde zřejmě ani o možnost znovu se o EP ucházet. „Kandidovat se podle mého může. Až v případě, že by člověk zvolený post dostal, musí z úřadu odejít,“ uvedla.

O posty „politických náměstků“, které oficiálně vzniknou k 1. červenci 2015, byl a asi ještě bude zřejmě mezi náměstky velký zájem.

Na ministerstvu zdravotnictví se o něj nyní podle informací Práva hlásí Lenka Teska Arnoštová, která tam zatím působí jako náměstkyně pro legislativu. Kvůli postu místopředsedkyně ČSSD, který získala na březnovém sjezdu strany, by teď na úřadě musela jinak skončit.

Podle informací Práva však není vůbec jisté, zda ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) ji svou politickou náměstkyní jmenuje. „V hrubých rysech jsme o tom hovořili, detailně ještě ne,“ sdělila Právu Arnoštová.

Stejně tak budou muset kolizi funkcí vyřešit náměstek na průmyslu Jiří Havlíček, který řídí sekci správní a je zároveň předsedou OVV ČSSD v Kutné Hoře, a jeho kolega Karel Novotný, člen Ústředního výkonného výboru ČSSD.

Jasno zatím o své budoucnosti nemá náměstek ministra školství Petr Hulinský – člen předsednictva ČSSD. „Ještě jsem to neřešil, ještě je čas. Rozmyslím se na konci května,“ řekl Právu.

Vzdát se funkce předsedy místní organizace ČSSD v Podolí u Uherského Hradiště bude muset náměstek ministra životního prostředí Vladimír Mana. „Mám jasno, k 1. 7. ukončím své předsednictví,“ sdělil Právu. Kvůli funkci v úřadu už opustil i svůj post zastupitele Zlína.

Do zakázaného souběhu funkcí se po 1. červenci dostane také vedoucí oddělení na ministerstvu práce Lucie Válová, která předsedá Mladým sociálním demokratům. Organizace je sice na ČSSD nezávislá, z titulu své pozice však dochází na jednání špiček ČSSD.

„Zákon umožňuje různé možnosti. V té pozici, ve které jsem teď, ale zůstat nemůžu. Zvažujeme, co dál. Předsedkyní Mladých sociálních demokratů ale zůstanu,“ řekla Právu. Politickou náměstkyní se prý zajisté nestane.

Reklama

Výběr článků

Načítám