Hlavní obsah

Šlachtovi dárci: Exspolupracovník Rittiga i podnikatel z Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta v březnu zaregistroval hnutí Přísaha, se kterým se chce zúčastnit voleb do Sněmovny. Příspěvky na financování kampaně však získával již dříve i prostřednictvím spolku Napřímo. Mezi dárci figuruje třeba svědek z dob jeho působení u policie, ale i neznámí podnikatelé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta .

Článek

„Pan majitel mě kontaktoval poté, co jsem založil spolek a oznámil, že půjdu do politiky. Poznal jsem ho a je to velmi slušný člověk, kterého si vážím,“ řekl Šlachta Novinkám k příspěvku ve výši 1,5 milionu korun, který hnutí Přísaha ve čtvrtek obdrželo od plzeňské společnosti ILV, jež se zabývá výrobou elektrických modulů a terminálů.

Redakce se v této souvislosti obrátila také na majitele firmy Miloše Fürsta s dotazem na to, co ho vedlo k milionovému příspěvku. Doposud však nereagoval.

Robert Šlachta představil svoje hnutí Přísaha

Domácí

Šlachta tvrdí, že se neobává ani toho, že by někdo z dárců chtěl v případě, že se dostane na podzim do Sněmovny, za příspěvek pro hnutí protislužbu. „Jsem zvědavý, kdo by po mně co chtěl vyžadovat,“ prohlašuje.

Aktuální zůstatek na transparentním účtu hnutí, kam přišel první příspěvek 20. dubna, činí 1 572 173 korun. Většina tedy pochází právě od ILV.

Koalice Pirátů a STAN první, ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

Politické hnutí Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty získalo registraci ministerstva vnitra na začátku dubna. Podle Šlachtova vyjádření se chce pohybovat na politickém středu. Plánuje bojovat proti korupci a za zrychlení práce soudů. Odmítá přijetí eura nebo kvót na uprchlíky. V souvislosti s programem se proto často mluví o podobnosti s hnutím SPD Tomia Okamury.

Poprvé se v dubnu objevilo hnutí také v předvolebním modelu společnosti Kantar, kde obdrželo 2,5 procenta hlasů.

Rittigův muž

Na stránkách Šlachtovo hnutí poukazuje také na to, že před registrací mohli lidé posílat dary na transparentní účet spolku Napřímo, který doposud využívalo k úhradám nákladů kampaně a provozu webových stránek hnutí Přísaha. Šlachta ho na začátku ledna založil spolu s dalšími dvěma bývalými detektivy z ÚOOZ Jiřím Komárkem a Tomášem Sochrem, kteří jsou současně i tvářemi politického projektu Přísaha.

Z obchodního rejstříku vyplývá, že společně založili i obchodní společnost s ručením omezeným s názvem Organizace Napřímo. Jejím cílem má být podle stanov spolku zajištění jeho vlastní činnosti, propagace a rozvoje. Šlachta to tehdy komentoval tím, že jde o krok k dlouhodobě zvažovanému projektu, ale politické ambice odmítal komentovat.

Soud znovu osvobodil Rittiga, Dvořáka a spol. v jízdenkové kauze

Krimi

Nicméně jako zdroj financování se uváděly právě dary a příspěvky osob a firem. Mezi nimi se objevil v únoru i ten 200tisícový od Jaroslava Kubisky, který v minulosti pracoval jako účetní ve firmě spojované s lobbistou Ivo Rittigem a svědčil proti němu v některých kauzách.

Kubiska je mimo jiné jediným spolupracujícím obviněným v „jízdenkové kauze” kolem pražského dopravního podniku (DPP) z dob působení Šlachty u policie, v níž měla z jízdenek vyrobených v papírně Neograph přes karibskou firmu putovat formou provize část z nejméně 40 miliard korun právě Rittigovi. V listopadu byli sice všichni obvinění zproštěni viny, ale státní zástupce se odvolal, a tak bude soud rozhodovat znovu.

Firma blízká Rittigovi má podporu od Prahy, většina živnostníků ostrouhala

Domácí

,,Je to člověk, který v současnou chvíli svědčí proti mafii. Věděl jsem, o koho jde, ale nepojil mě žádný přátelský poměr. Stojí proti těm, proti kterým se nikdy nikdo postavit nechtěl,“ komentoval věc Šlachta.

Sám Kubiska pro Radiožurnál zdůvodňoval příspěvek tím, že s hnutím „jako zapřisáhlý bojovník proti korupci“ sympatizuje. Finance podle něj pocházely z rodinné firmy, která provozuje malou rodinnou benzínovou pumpu v Kamenici nad Lipou.

Nicméně podle poslední účetní uzávěrky z roku 2019, která je volně přístupná ve veřejném rejstříku, dosahoval obrat pumpy sice více než 37 milionů korun, ale zisk pouze 619 tisíc korun.

Při hádce na pumpě u Prahy vytáhl muž na mladíka sekáček

Krimi

Nad skutečností, že dar hnutí představuje zhruba třetinu tehdejšího ročního zisku benzinky, se Šlachta nepozastavoval, a odmítl, že by v něm původ financí vzbuzoval nějaké pochybnosti.

„Tím, že byl v zisku, tak to má z toho, co si ušetřil. Kdyby to mělo být o tom, že by se to dělalo tak, aby to nikdo nezjistil, nebo nechtěl zjistit, tak by to asi mělo být o tom, že by mně to přinesl a nikde by to nebylo vidět, ne?“ řekl Šlachta.

Účetní zůstatek spolku Napřímo činí 861 362 korun. Celkově tedy vybral spolu s hnutím Přísaha od příznivců v době vzniku tohoto článku 2 433 535 milionů korun.

Start za peníze „protimafiánského” exkolegy

Ještě v lednovém rozhovoru pro Novinky Šlachta také potvrdil, že si na rozjezd kampaně vzal nejprve půjčku, ale původ odmítal sdělit. „Něco je od institucí a něco je od soukromých osob, jako jsou rodinní příslušníci či kamarádi. Nejsou to žádné miliony. Smlouvy jsou připraveny. Samozřejmě nebudu novinářům ukazovat, kdo mi půjčil kolik,“ uvedl.

Šlachta: Babišovo béčko nestavím. U Pirátů bych se nesmířil s legalizací marihuany

Domácí

Zdroje na rozjezd kampaně ale nakonec zveřejnil 17. března, kdy šel hnutí na vnitro zaregistrovat. Z údajů vyplývá, že si Šlachta vzal půjčku jeden milion korun od svého bývalého kolegy z ÚOOZ Romana Těžkého. Další milion pochází od bratra spoluzakladatele hnutí Tomáše Sochra. Třetím zdrojem bylo 700 tisíc od firmy Šimway, která podle údajů na svém webu zajišťovala internetový prodej a propagaci Šlachtovy knihy 30 let pod přísahou.

Z ÚOOZ nikdy informace neunikaly, prohlásil Šlachta před sněmovní komisí

Domácí

Šlachta osm let řídil protimafiánský útvar policie od ledna 2008, kdy nahradil Jana Kubiceho, do června 2016. Podílel se na zásahu, který vedl k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Později působil u celníků, kde předloni skončil. Loni policie prověřovala, zda Šlachta ve své knize nezveřejnil tajné informace. Případ však odložila.

Reklama

Výběr článků

Načítám