Hlavní obsah

Škromach: Gross a Sobotka škodí ČSSD nepopulární reformou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda vlády a ČSSD Zdeněk Škromach v úterý ostře kritizoval premiéra a úřadujícího šéfa ČSSD Stanislava Grosse, s nímž se chce o velikonočním sjezdu utkat o předsednické křeslo. Obvinil ho, že společně s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou, škodí ČSSD nepopulární reformou veřejných financí. Právě kvůli ní občané sociální demokracii nevolí, řekl Škromach.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

Už v kabinetu premiéra a šéfa ČSSD Vladimíra Špidly reformu reprezentoval nyní jakoby nový tandem Gross-Sobotka, tvrdí Škromach. Zatímco Vladimír Špidla byl přinucen rezignovat kvůli prohraným evropským volbám, od Grosse a Sobotky si socialisté naopak slibují, že je před volebním neúspěchem zachrání.

Změna v politice je podle Škromacha potřeba, ne však liberalizace programu, o níž hovoří Grossův tým. Změnit je potřeba "reálný kurz politiky sociální demokracie v tom smyslu, abychom ten neúspěšný apendix odřízli a pokračovali dál směrem, který je pro občany srozumitelný," zdůraznil místopředseda.

Gross nad Škromachem suverénně zvítězil v počtu nominací na předsedu, o kterých rozhodovaly krajské konference. Škromach se utěšuje tím, že složení sjezdu bude jiné, a že mu proto ještě nějaká naděje zbývá. Je přesvědčen o tom, že ohlášením své kandidatury na předsednickou funkci sociální demokracii zviditelnil.

"Ukazuje se, že kdyby tu nebyla varianta Škromach, tak koho by zajímaly krajské konference, koho by zajímal sjezd," řekl. V nynějším boji mezi sociálnědemokratickými politickými špičkami, se podle Škromacha "nehraje" ani tak o funkci předsedy strany či o její vedení, ale o přední místa na kandidátkách do Sněmovny. "Všichni vědí, že bude volitelná jen polovina, a možná třetina poslanců," uvedl.

Protože okresní a krajské výbory ČSSD sestavují pořadí na kandidátkách, jde podle Škromacha o to, "kdo urve kraj". V krajích se spojují okresní organizace a poslanci, aby "převálcovali ty druhé". "To není o programu a o směřování sociální demokracie," povzdechl si.

Reklama

Související články

Moravskoslezská ČSSD podpořila Grosse

Krajská konference ČSSD v Moravskoslezském kraji v souboji o post budoucího šéfa strany podpořila Stanislava Grosse. Ve volbě delegátů získal 74 hlasy, zatímco...

Výběr článků

Načítám