Hlavní obsah

Škromach by mohl být po sjezdu ČSSD odvolán z vlády

– PRAHA
Právo, Alexandr Mitrofanov

Tým kolem úřadujícího předsedy soc. dem. Stanislava Grosse připravuje nejen programový, ale i personální rozchod se spolustraníky, kteří hájí Škromachovu (Zemanovu) koncepci další cesty ČSSD. Podle informací z těchto kruhů se tak premiér rozhodl hrát vabank a po očekávané výhře na březnovém sjezdu neprodleně zahájit aktivní přípravu na volby do Sněmovny v roce 2006 v duchu jednotné linie strany.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.9.2017 Soutěž TFA Ostravská věž 2017. První úsek, běh s požárními hadicemi.

Článek

To znamená, že pokud Grossův protikandidát na šéfa strany Zdeněk Škromach prohraje, musí počítat s tím, že skončí také ve vládních funkcích prvního vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí. "Probírala se i myšlenka, že by Škromach mohl jít z vlády už před sjezdem, ale nebyla schválena," řekl Právu zdroj z Grossova okolí.

Škromach by byl z kabinetu odstraněn jako nositel koncepce užší politické spolupráce s KSČM, která je v rozporu s Grossovou linií, kterou by měl schválit březnový sjezd.

Osud ministrů je podle ústavy v rukou premiéra. Prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne její předseda. Koaliční smlouva sice předpokládá vzájemné konzultace, ale to nenarušuje ústavní právo premiéra ministry vyměnit.

V případě Škromacha a Grosse jde navíc o členy téže strany, takže by nešlo o politický konflikt mezi vládními stranami. Premiér by se navíc při odvolávání Škromacha opřel o informaci, kterou podle zdroje Práva dostal z Evropské komise a která údajně hodnotí české ministerstvo práce a sociálních věcí, v jehož čele Škromach stojí, jako nejslabší resortní úřad tohoto druhu v Evropské unii. Přitom komisařem pro sociální věci je Vladimír Špidla, český ministr práce a sociálních věcí v letech 1998-2002.

Gross chystá novou koncepci

Odborné a politické zázemí kolem Grosse podle informací Práva pracuje na dlouhodobé koncepci ČSSD, která má být postavena na prioritách sociálního státu v podobě, která bude únosná pro státní finance.

Důraz má být podle zdroje Práva znovu dán nikoli na konkurenceschopnost ekonomiky za každou cenu, ale na zachování specifických evropských sociálních hodnot.

Grossovo okolí také považuje za hlavní voličskou skupinu budoucí soc. dem. nikoli nejchudší vrstvy obyvatelstva, ale střední třídu. Politika ČSSD by však podle těchto koncepcí neměla zapomínat ani na sociálně nejslabší.

Odborné a politické zázemí kolem Grosse si je také podle informací Práva vědomo nedůvěry, kterou vůči této straně a jejímu úřadujícími předsedovi cítí středoví voliči, a chystá signály, které by měly oslovit právě tuto skupinu.

Politicky jsou na Grossově straně například ministr financí a kandidát na prvního místopředsedu ČSSD Bohuslav Sobotka, ministryně školství Petra Buzková, předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Milan Urban či šéf středočeské soc. dem. Richard Dolejš. Gross má dobré vztahy i s předsedou ústecké krajské ČSSD Jaroslavem Foldynou, který by mohl na sjezdu kandidovat na místopředsedu.

Škromach: Blair není náš vzor

Škromach včera novinářům řekl, že se bude bojovat o směřování sociální demokracie a její program. Zásadní střet podle svých slov už očekává koncem ledna na rozšířeném zasedání ústředního výkonného výboru, protože tam se "připravuje hlavní útok na program" ČSSD.

Boj se podle Škromacha povede o sociální stát. Podle ČTK uvedl, že tuto doktrínu chtějí někteří liberálněji smýšlející socialističtí ekonomové z programu ČSSD vytlačit, chtějí prolomit dosud odmítavý postoj ke školnému a poplatkům ve zdravotnictví. Jde o snahu přiblížit program ČSSD cestě britského premiéra Tonyho Blaira a labouristů, pro ČR je ale těžko přijatelná, řekl Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám