Hlavní obsah

Skokan: Kalousek mě do telefonu vulgárně urážel. Ministr: Je to blábol

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, nig, jas

Opoziční poslanci se na úvod pátečního jednání Sněmovny rozhodli řešit ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) poté, co jej policejní prezident Petr Lessy obvinil z nátlaku na policii. Poslanec VV Petr Skokan následně seznámil kolegy s přepisem telefonátu, v němž jej měl ministr loni v září častovat nevybíravými výrazy. Kalousek to označil za bláboly.

Poslanec Skokan tvrdí, že ho Kalousek do telefonu uráželVideo: Novinky

 
Článek

Podle Skokana proběhl telefonát kvůli tomu, že informoval média o Kalouskově incidentu s mladíkem, kterému ministr loni v září nafackoval. Poslanec tvrdí, že Kalousek začal telefonát slovy: "Nazdar ty debile." Následně měl pokračovat v podobném duchu invektiv a osočování. "(...) zítra rozbiju hubu tobě. Jsme asi tak stejně veliký, na mladým jsem se dneska rozcvičil," měl podle Skokana mimo jiné říci Kalousek poslanci do telefonu.

Snůška blábolů, tvrdí Kalousek

„Nebudu komentovat vystoupení pana poslance Skokana, je to snůška blábolů,“ řekl Právu Kalousek. Pro Novinky dodal, že poslanec "předvedl vrchol trapnosti".

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Skokan (VV)

"Jen to dokresluje celou situaci, tak jak znám pana ministra, umím si to docela dobře představit,“ okomentoval Skokanova slova pro Právo šéf sněmovní komise pro kontrolu GIBS František Bublan (ČSSD).

Skokan později uvedl, že zveřejněním přepisu chtěl potvrdit, že slovní útoky Kalouska na Jiřího Mazánka a Petra Lessyho „nejsou úletem, ale je to často praktikovanou praxí této osoby“. Reagoval prý také na výzvu Kalouska a Nečase, aby ten, kdo má důkaz o možných nátlacích, takový důkaz předložil.

Telefonát Lessymu

Opozice se do Kalouska původně pustila kvůli jeho telefonátu s Lessym.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc označil Kalouska za "demagoga a lháře" a jeho telefonáty s policejním prezidentem za "brutální útoky na policii". Premiér by jej prý měl co nejdříve odvolat.

Kalousek zareagoval a potvrdil, že telefonáty se odehrály "cestou na Velehrad" a on je před inspekcí připraven nést důkazní břemeno. Na to, jak telefonát probíhal, má prý svědky. Bližší informace je připraven sdělit na jednání bezpečnostního výboru, kam byl pozván.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Kalousek chce podle dobře informovaných zdrojů v poledne na bezpečnostním výboru říci, že telefonát s Lessym se měl týkat nákupu policejních passatů.

Komunikaci s policejním prezidentem označil za standardní a naopak se pozastavil nad trojicí útoků, které podle něj policie v poslední době učinila vůči jeho osobě. Doplnil, že vedle podnětu GIBS podá i civilní žalobu.

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vyzval plénum, aby se poslanci bavili o důkazech.

Gazdík: Tajné nahrávky v duchu VV 

Kluby ODS a TOP 09 všechny návrhy na zařazení nových bodů vetovaly. Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík podotkl ke Skokanovi, že "normální chlap" by podobnou věc řešil druhý den a pozastavil se, proč s ní poslanec přichází na slunce zrovna v této době.

"Pakliže by to byla pravda a telefonát pana Kalouska ho tak urazil, proč ten problém jako muž neřešil tehdy a vytahuje ho v době, kdy na pana ministra Kalouska směřuje celá řada podivných osočení, z nichž jedno se už ukázalo jako nesmyslné,“ řekl Právu v narážce na informaci o údajné schůze člověka z ministerstva financí s funkcionářem protikorupční policie.

„Tady se opět dostáváme s nahrávkami do praktik, které do této Sněmovny vnesly Věci veřejné a tento způsob politiky považuji za ostudný a nemožný. Zneužívání tajných nahrávek, špehování, špiclování do politiky nepatří,“ míní Gazdík.

Vidím: Udavače nekomentuji

Šéf ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) považuje vystoupení Skokana za neuvěřitelné: „Mám velký problém, pokud nás nahrávají tajné služby, ale abychom se nahrávali sami, a ještě to četli ve Sněmovně na mikrofon, to je za hranicí všeho normálního v tomto státě. To ať si pánové vyříkají mezi sebou. Nekomentuji obsah hovoru, známe ministra Kalouska, ale toto je nenormální,“ řekl Právu Benda.

Podle něho se urážky, kterými se dnes počastovali ve Sněmovně poslanci, objeví zřejmě i na programu jednání mandátového a imunitního výboru. „Obávám se, že se to může stát. Pokud přijde od některého z poslanců podnět, tak se tím budeme zabývat. My sami disciplinární řízení nezahájíme,“ dodal poslanec, který je zároveň členem tohoto výboru.

Předseda výboru pro obranu Jan Vidím (ODS) jen kroutil hlavou: „Komentovat slova člověka, který jednak udává druhé a jednak si nahrává své telefonní hovory, se mi opravdu nechce,“ prohlásil.

Přepis, který doslovně citoval ve Sněmovně poslanec Skokan:
Skokan: Dobrý večer pane ministře!
Kalousek: Nazdar ty debile!
Skokan: Mluvím prosím s ministrem financí inženýrem Miroslavem Kalouskem?
Kalousek: Jasně, s kým si myslíš, že mluvíš ty čůráku.
Skokan: Promiňte, ale asi to trochu přeháníte.
Kalousek: Kolik ti za to dali, ty blbečku?
Skokan: Nevím o čem mluvíte.
Kalousek: Víš moc dobře o čem mluvím. Odmítl jsem ti někdy nějakou dotaci? Potřebuješ prachy? Proč seš taková svině?
Skokan: Já nemůžu za to, že jste někoho zfackoval.
Kalousek: Proč jsi musel posílat esemesku všem novinářům? To jste všichni takoví udavači?
Skokan: Byla tam spousta svědků, tohle nezatlučete, ani nezametete pod koberec.
Kalousek: Jo, a že zrovna ty to musíš napráskat.
Skokan: Já?
Kalousek: No jasně ty. Dyť mi to ty novináři volali. A ne jeden. Voni nejsou takoví skety jako ty. Ty sis myslel, že tě jako zdroj neprásknou, co?
Skokan: Hele, nechte si ty sprosťárny. Všichni se Vás bojí a na to spolíháte, nikdo si to nechce rozdat s mocným ministrem financí. Co kdyby ... a na mladýho kluka si dovolíte. Tak víte co, já se vás teda nebojím vůbec, příště s tím počítejte a dejte mi pokoj.
Kalousek: Tak víš co, když se mě nebojíš, tak zítra rozbiju hubu tobě. Jsme asi tak stejně veliký, na mladým jsem se dneska rozcvičil ...
Skokan: Klidně, když si sundáte ty brejle, nerad bych se o ně pořezal
Kalousek: Tak zejtra ve sněmovně.
Skokan: Klidně pane ministře.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám