Hlavní obsah

Skanska čelí podezření z korupce z doby, kdy jí šéfoval ministr Ťok

Stavební společnost Skanska čelí podezření z korupce. Švédští interní auditoři v roce 2011 zjistili, že česká pobočka vyvedla ze svého hospodaření nejméně 100 miliónů korun. Peníze údajně putovaly do firmy, se kterou Skanska spolupracovala na dostavbě silnice R7. Upozornil na to v úterý Radiožurnál. Firmě tehdy šéfoval současný dopravy ministr dopravy Dan Ťok, nominovaný hnutím ANO. Ten ale odmítl, že by šlo o korupční jednání.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr dopravy Dan Ťok

Článek

Peníze měly jít na úplatky, řekly švédskému a českému rozhlasu dva vysoce postavené zdroje ze Skansky. Švédská Skanska mediální zprávy o úplatku popřela.

Skanska v úterý uvedla, že obvinění bere vážně; zpráva švédské rozhlasové stanice, která citovala nejmenované zdroje, ale byla podle firmy nepravdivá a k podezření z korupce v tomto případě nejsou žádné důvody. Švédské rádio Ekot na svých internetových stránkách uvedlo, že interní kontrola ve Skansce v roce 2011 odhalila vyplacení úplatků, vedení firmy ale neučinilo v reakci na to žádné kroky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Je správné, že jsme provedli interní kontrolu, ta však neodhalila nic, co by ukazovalo na nějaké provinění vůči etice," řekl agentuře Reuters Edvard Lind, šéf oddělení pro vztah s médii ve Skansce.

Pro partnera z konsorcia stavěla Skanska levněji

Výběrové řízení na dostavbu silnice R7 vyhrálo v roce 2008 konsorcium firem EDS, Geosan Group a Skanska. Šlo o zakázku za 2,2 miliardy korun. Vedoucím konsorcia byla podle rozhlasu Skanska s podílem 71,5 procenta, o dva roky později se však 16,5 procenta vzdala ve prospěch Geosanu. Geosan získal peníze, ale místo aby začal sám stavět, najal si za méně peněz na výstavbu mostu Skansku, popsal Radiožurnál.

Podle Ťoka nešlo o žádné vyvádění peněz, ale o změnu podílu v konsorciu. Společnost Geosan požadovala větší podíl prací na uvedené zakázce a Skanska jí vyšla vstříc. Následnou nižší cenu, za kterou Skanska nakonec zakázku stavěla, vysvětlil snížením cen stavebních prací mezi roky 2008 a 2010, které tehdy představovalo pokles o zhruba polovinu.

Vliv na vývoj kauzy může mít i skutečnost, že auditor, který se jí zabýval, byl ze Skansky vyhozen, a proto se firmě mstí, dodal ministr.

"Stanovisko interního auditu bylo, že to nebylo provedeno v souladu s vnitřními pravidly Skansky," řekl českému rozhlasu finanční ředitel celosvětové Skansky Peter Wallin.

Vše prý bylo dohodnuto od začátku

Bývalý ředitel Skansky Ťok Radiožurnálu sdělil, že podezření na korupci neměl, šlo podle něj o strukturu zděděnou z minulosti. Ťok ale firmu řídil od února 2008 a první smlouva o konsorciu byla podepsána 31. července 2008. Výběrové řízení běželo ještě o několik týdnů později. Samotná konsorciální smlouva je podepsána až v červnu 2010, dodává Radiožurnál.

Podle mluvčí Geosanu Vlasty Konšelové bylo navýšení prací s ostatními účastníky konsorcia dohodnuto již na začátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám