Hlavní obsah

Šíříte lži. Ministři Hamáček a Vojtěch se do sebe pustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Šíříte lži, nestrašte lidi. A informace si ověřte,” pustil se v pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) do šéfa koaličních sociálních demokratů Jana Hamáčka. Důvodem střetu byl článek serveru Seznam Zprávy, podle kterého plánuje Vojtěch síť nemocnic s funkčními urgentními příjmy. Ty by mohly dostat podíl z evropské podpory, zatímco méně důležité nemocnice dotace dostat nemají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Přestřelku odstartoval ministr Hamáček, který na Twitteru s odkazem na článek uvedl, že ANO plánuje redukovat nemocnice, i přesto, že počet případů koronaviru roste.

„To je zlý sen! Jak návrat Julínka a pokusu ODS zničit zdravotnictví,“ prohlásil. Přitom ale z ministerstva zaznělo, že provoz zbylých nemocnic se utlumovat nebude.

Vojtěch tak Hamáčka obvinil z toho, že šíří lži a straší lidi. „Příště si informace ověřte,“ vzkázal mu. „Jedná se o ucelenou koncepci nemocnic s urgentním příjmem, která zajistí dostupnou akutní péči ve všech regionech! Žádné nemocnice rušit nebudeme,“ dodal.

ČSSD hlasovala nečekaně proti ANO. Chvojka krok hájí, Faltýnka překvapil

Domácí

Babiš: Nikdy jsme nic neprivatizovali

Do sporu se následně vložil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Hnutí ANO na rozdíl od tradičních stran historicky NIKDY NIC neprivatizovalo a nikdy ani nic privatizovat nebudeme,“ zdůraznil.

Vojtěch podle Seznam Zpráv vytvořil seznam 97 vytipovaných nemocnic již v roce 2019. Těm mají pojišťovny připlácet ročně od tří do třiceti milionů korun za nepřetržitý provoz urgentního příjmu.

ANO má peníze a média, my jsme museli pracovat, vysvětluje Maláčová

Domácí

Konkrétně pak seznam tvoří 19 velkých nemocnic a 78 špitálů na okresní úrovni. Nemocnicím má ministr v plánu rozdělit již do voleb 17 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám