Hlavní obsah

Silný vítr odřízl od elektřiny tisíce domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli silnému větru a následným pádům větví a stromů do drátů elektrického vedení bylo v pondělí ráno v Česku bez proudu na 3500 odběrných míst. Problémy byly v Čechách i na Moravě, zejména na Jindřichohradecku, Benešovsku, Jablonecku nebo Frýdecko-Místecku.

Foto: HZS Pardubického kraje

Vlivem silného větru padaly na Pardubicku stromy

Článek

Zhruba 2000 domácností bez proudu evidovala společnost E.ON a 1500 jich evidovala společnost ČEZ Distribuce.

Silný vítr a s tím spojené výpadky proudu trápily zemi po celý víkend. ČEZ podle mluvčí Soni Holingerové v neděli večer opravil všechny poruchy na vedení vysokého napětí, které způsobil předchozí vítr. V pondělí mezi druhou a třetí hodinou ránou vznikly ale nové.

Po teplém víkendu se opět ohlásí zima

Počasí

Dispečink ČEZ Distribuce eviduje osm poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny je 1500 odběrných míst na Benešovsku, na Jablonecku a na Frýdecko-Místecku, sdělila kolem 8:00 Holingerová. Předpokládá, že firma obnoví dodávky proudu domácnostem dopoledne.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči na Pardubicku likvidovali kvůli silnému větru stromy spadlé přes silnici

Firmě E.ON vítr v noci na pondělí nejvíce problémů napáchal v jižních Čechách, kde bylo ráno bez proudu téměř 900 domácností. Největší výpadek byl na Jindřichohradecku v okolí obce Jarošov nad Nežárkou, kde jsou omezené dodávky pro zhruba 600 domácností, sdělil mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Foto: HZS Pardubického kraje

Popadané stromy na Pardubicku

Ve Zlínském kraji má podle něj omezené dodávky proudu na 500 domácností v okolí Slušovic a v obci Ludkovice, dalších 400 odběratelů je bez proudu na jižní Moravě v okolí Blanska v obcích Vysočany, Housko a Molenburk a na Vysočině 200 domácností na Ždársku.

Výhled počasí: Na Vánoce se mírně ochladí

Domácí

Vedle energetiků byli kvůli silnému větru v terénu také hasiči. Například v Praze v této souvislosti vyjeli od nedělního odpoledne do pondělních 7:00 k 22 případům. Většinou odstraňovali spadlé stromy. Zajišťovali rovněž uvolněný billboard v Michelské ulici a částečně popadané lešení v ulici Dukelských hrdinů, sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Reklama

Související články

Mrznout začne od poloviny prosince

Poslední listopadové dny se rozloučí nejen poklesem teplot, ale i příchodem sněhových srážek, uvádí Český hydrometeorologický ústav ve svém měsíčním výhledu....

Meteorologická zima začíná. A bere to zostra

Nadcházející týden bude prvním zimním týdnem letošní sezóny, protože meteorologická zima začíná 1. prosince. A bude to znát. Až do čtvrtka se budou denní...

Rakousko se potýká s přívaly sněhu

Východ Rakouska zavalil sníh. Během 24 hodin ho napadlo 100 až 150 centimetrů. Nejhorší situace panuje ve východním Tyrolsku a Horních Korutanech, píše server...

Výběr článků

Načítám