Hlavní obsah

Šílený a nevkusný nápad. Halík se rozohnil nad představou Gotta v katedrále

Kněz a teolog Tomáš Halík se na svých stránkách ohradil proti záměru vlády uspořádat pro zesnulého zpěváka Karla Gotta pohřeb se státními poctami. Označil to za šílený a nevkusný nápad. Vedle devalvace hodnot a morálního kýče spatřuje v záměru snahu o účelovou interpretaci dějin a „další pokus zatáhnout náboženské a církevní symboly do politiky zemanovsko-babišovského populismu”.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Římskokatolický kněz a teolog Tomáš Halík

Článek

Halík nezpochybňuje projevy úcty uměleckému talentu, ale prvotní záměr uspořádat Gottovi státní pohřeb v katedrále svatého Víta, z něhož nakonec premiér Andrej Babiš (ANO) po dohodě s rodinou zesnulého „couvl” na pohřeb se státními poctami, považuje za nevkusný.

Gotta označuje za „hvězdu normalizačního zábavního průmyslu” a pokus o jeho mytizaci vnímá jako devalvaci hodnot, která následuje po devalvaci, jíž se podle něj dopustil prezident Miloš Zeman devalvací státních vyznamenání a svátků, z nichž část v posledních letech okázale ignoruje.

Babiš couvl, státní pohřeb nebude. Gotta pohřbí jen se státními poctami

Karel Gott

Halík to vnímá jako pohrdání skutečnými hrdiny a všemi, kteří se před komunistickou mocí nesklonili, a zároveň jde podle něj o „tragikomické poselství o současných národních hodnotách, národním sebepochopení a sebeúctě, které tím 'Gottland' (název knihy polského publicisty Mariusze Szczygieła o Češích a České republice pohledem zvenčí; pozn. red.) vysílá do zahraničí.

Halík si položil otázku, zda se do „této blasfémie neonormalizačního režimu” zapojí i „církevní vrchnost”. Odpovědí budiž zádušní mše, která by měla v katedrále svatého Víta proběhnout příští týden v sobotu a již bude sloužit kardinál Dominik Duka.

Veřejné rozloučení s Karlem Gottem bude 11. října na Žofíně

Karel Gott

„Je to další morální zkouška církve, dilema mezi věrností prorocké tradici odpůrců zla a kýčové, nemravné servilitě vůči jakékoliv moci,” uzavřel Halík příspěvek nazvaný Šílený a nevkusný nápad.

Gott zemřel v úterý ve věku 80 let v rodinném kruhu.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Anketa

Vadil by vám pohřeb Karla Gotta v katedrále sv. Víta?
Ano
24 %
Ne
76 %
Celkem hlasovalo 41909 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Karel Gott

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Zemřel doma v kruhu své rodiny. Úmrtí potvrdila manželka Ivana Gottová.

Výběr článků

Načítám