Hlavní obsah

Šílená nemocná aktivistka, reaguje ODS na Gretin emotivní projev. Přisadil si i Babiš

Novinky, ren, zpe
Aktualizováno

Zelené šílenství, zneužití mladé generace pro politické cíle a šílené apokalyptické vize, tak reaguje ODS na vystoupení 16leté švédské aktivistky Grety Thunbergové na klimatickém summitu v New Yorku. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se podivuje nad tím, proč mladá Švédka ODS tak děsí. S komentářem se přidal i premiér Andrej Babiš (ANO), podle nějž má Švédka v mnohém pravdu, ale vadí mu její hysterie a agresivita. Greta politikům z celého světa ve velmi emotivním projevu vzkázala, že jí ukradli dětství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukradli jste mi dětství, vyčinila Greta Thunbergová světovým vůdcůmVideo: Reuters

 
Článek

„Neměla bych tu být, měla bych být ve škole, na druhé straně oceánu,” řekla během své předem připravené řeči mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová. „Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství,” dodala třesoucím se hlasem. Mladí lidé ale podle ní již začínají „rozumět zradě” politiků.

Nejemotivněji na její slova v Česku reagovala ODS. „Mladí lidé mají jistě právo na radikální postoje a revoltu. Pozornost, která je věnovaná Gretě Thunberg, je ale přehnaná a nezdravá. Jsem na straně rozumu, svobody a odpovědnosti, ne na straně ideologie a omezování svobody,” uvedl pro Novinky lídr ODS Petr Fiala.

Dodal, že kvalitní životní prostředí je důležitý politickým programem, ale je k němu třeba přistupovat odpovědně a rozumně. Celou věc je nevíc podle něj třeba řešit bez emocí. „Ideologické přístupy nám v ničem nepomohou, zkušenost nás naopak učí, že vedou jen k tragédiím,” dodal.

Zelené šílenství

Současná europoslankyně za ODS Veronika Vrecionová označila vystoupení Grety za zelené šílenství, které nemá s ochranou přírody nic společného.

„Dokonce považuji za lumpárnu, když někdo pro své politické cíle zneužívá mladou dívku a děsí mladé lidi po celém světě,” reagovala na Twitteru Vrecionová.

Její stranický kolega, poslanec Jan Skopeček, šel v reakci na vystoupení mladé ekoložky v OSN ještě dál. Greta je podle něj produktem zelené lobby.

To vás tahle dívka děsí víc než oni? Pokud vidíte hlavního nepřítele v ní, je to zlé
Miroslav Kalousek

„Všichni jsou dnes zděšeni šíleným projevem nezletilé, nemocné Gréty v OSN. Více než této dětské oběti zelené lobby se děsím politiků, kteří jí dávají prostor při summitech, berou vážně její apokalyptické vize a mění podle ní politiku. To jsou ti skuteční, nebezpeční šílenci,” napsal na Twitter poslanec za ODS Jan Skopeček.

Do členů ODS se otevřeně pustil předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Nechápe, proč je tato mladá dívka tak děsí.

„Pamatuji si v OSN mnoho projevů zástupců hnusných diktatur a zrůd, které podporovaly mezinárodní terorismus a vraždění. Nikdy jsem ale po těch projevech neslyšel nikoho z ODS takhle vyvádět. To vás tahle dívka děsí víc než oni? Pokud vidíte hlavního nepřítele v ní, je to zlé,” reagoval Kalousek na Skopečkova slova.

Téma mladé generace

Lídr Starostů Vít Rakušan označil projev také za zbytečně emotivní, na druhou stranu vyzdvihl to, že nejde pouze o jednu mladou aktivistku, ale o téma, kterého se ujala celá mladá generace napříč světem.

„Pokud tu máme mladou generaci, jejímž tématem je zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj, tak je to nejlepší téma, které si mladá generace mohla vybrat. Pokud ten tlak, možná trochu příliš emotivní, povede k tomu, že elity začnou brát výzvy ohledně životního prostředí vážně, tak jsem za to trochu vděčný,” reagoval v Poslanecké sněmovně Rakušan na dotaz Novinek.

Vystoupení mladé Grety naopak ocenil šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Té emoci se nedivím. Je přiměřená věku aktivistky. Chápu, že pro mladého člověka, který obětuje svoje dětství a dospívání boji za záchranu planety a naději na budoucnost pro lidství, je frustrující poslouchat prázdné projevy státníků,” napsal Novinkám Bartoš.

Svůj postoj na Twitteru v podvečer prezentoval i premiér Andrej Babiš. „Greta Thunbergová měla v mnohém pravdu. Ale vadil mi ten tón, ta agresivita, ta její hysterie, kvůli které spousta lidí zas nebude řešit klima, ale šestnáctiletou Švédku, která polarizuje společnost,” napsal.

Anketa

Bylo podle vás vystoupení Grety Thunbergové na klimatickém summitu šílené, jak tvrdí část ODS?
Ano
81,6 %
Ne
18,4 %
Celkem hlasovalo 13498 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám