Hlavní obsah

Sever Moravy a Čech stále trápí smog

Ostrava/Ústí nad Labem

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se během noci na sobotu výrazně zhoršilo. Kvůli smogové situaci rozšířili meteorologové signál regulace platící od pátku pro Ostravsko a Karvinsko i na Třinecko. Vlivem počasí překročily průměrné denní koncentrace polétavého prachu už čtyřnásobně denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V šest ráno byl denní limit PM10 překročen dvojnásobně na deseti měřicích stanicích z 11, které jsou do signálu regulace zahrnuty. Nejhorší bylo ovzduší na Karvinsku, kde byl denní limit polétavého prachu (PM10) překročen čtyřnásobně na dvou místech. V Karviné zaznamenaly měřicí stanice 218 mikrogramů na metr krychlový, v Českém Těšíně 203 mikrogramů.

Během noci se výrazně zhoršilo ovzduší na Třinecku, kde meteorologové vyhlásili signál regulace v 3:15. V šest ráno byla v Třinci průměrná denní koncentrace prašného aerosolu 168 mikrogramů na metr krychlový.

„Kvalita ovzduší se zde výrazně zhoršila. Ve tři hodiny ráno meteorologové naměřili na stanici v Třinci – Kosmos 158 mikrogramů na metr krychlový. Přitom denní limit je 50 mikrogramů,“ sdělil Právu Marek Bruštík z krajského úřadu.

Signál regulace platí pro celou ostravsko-karvinskou aglomeraci a Třinecko až do odvolání, uvádějí meteorologové.

Pod hranicí 100 mikrogramů na metr krychlový se k 6:00 držela pouze Studénka na Novojičínsku.

Přes den se situace nezlepší, protože se nebudou měnit rozptylové podmínky. "Vítr je velmi slabý nebo žádný, počasí má inverzní charakter," řekla ostravská meteoroložka Hana Šeděnková.

V nízko položeném Mošnově na Novojičínsku byla teplota brzy ráno minus 15,4 stupně Celsia; na nejvyšší Lysé hoře minus 11,9 stupně.

Regulace platí i na severu Čech

Stav ovzduší na severu Čech se sice během noci z pátku na sobotu mírně zlepšil, ale regulace platí dál. Meteorologové předpokládají, že bude platit až do neděle, protože teplotní inverze ještě zesílila a lidé kvůli tomu začali ještě víc topit.

"Čtyřiadvacetihodinové koncentrace jsou pořád velmi výrazně nad limity a zlepšení čekáme až zítra," řekl v sobotu ráno Pavel Tomšů z ústecké pobočky ČHMÚ.

Nejhorší situace dál panuje v Lomu u Mostu, kde už překročila koncentrace polétavého prachu PM10 hodnotu 400 mikrogramů na metr krychlový, tedy osmkrát nad denním limitem. Jen o něco méně jsou překročené limity i na měřicích stanicích v Teplicích, Ústí nad Labem a Litoměřicích.

V Ústeckém kraji navíc začaly hodnoty po nočním poklesu opět růst.

V oblastech, kde množství polétavého prachu překročilo trojnásobek denního limitu, by lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti vůbec neměli chodit ven. Zdraví lidé by se při pobytu venku měli vyvarovat fyzické zátěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám