Hlavní obsah

Senátoři nechtějí kamiónům zakázat předjíždění na dálnicích

PRAHA

Senát ve čtvrtek navrhl zrušení zákazu předjíždění pro kamióny na dálnicích. Zavádí ho novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která by měla začít platit v červenci. Senátorům se nelíbilo ani ustanovení nařizující policistům hlídat auta, kterým nasadí botičku. Hlavní novinkou silničního zákona je bodový systém trestání hřešících řidičů.

Článek

O navrhovaných změnách v zákoně mají poslanci hlasovat ve druhé polovině dubna. Se svými kolegy ze Senátu se o zákazu předjíždění pro kamióny doslova přetahují. Sněmovna zákaz vloni schválila, ale Senát se ho pokusil zrušit v předloze, kterou poslancům začátkem letošního roku vrátil.

Poslanci ale v této věci názor nezměnili a o zákazu předjíždění pro kamióny budou na dubnové schůzi hlasovat už potřetí.

Se zákazem nesouhlasí ministerstvo dopravy. "Tento zákaz se může značkami vymezit kdekoli po celé dálnici." řekl ministr Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Věří, že tentokrát sněmovna návrhy Senátu schválí.

Novela zavádí bodový systém

Novela silničního zákona uvede do České republiky nový systém trestání řidičů za dopravní přestupky.  Každý řidič bude moci dostat maximálně 12 trestných bodů. Po jejich dosažení přijde na rok o řidičský průkaz a bude muset znovu absolvovat autoškolu. Cílem předlohy je zlepšit hrozivý stav na českých silnicích, kde každý rok přijde o život na 1300 lidí. Vláda chce počet těchto úmrtí snížit do roku 2010 na polovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Silniční zákon prošel do třetího čtení

Novela zákona o pozemních komunikacích, která zavádí bodový systém postihu řidičů, prošla ve středu ve Sněmovně do třetího čtení. Návrh se však setkal s mnoha...

Výběr článků

Načítám