Hlavní obsah

Senátní návrh zákona o ochraně přírody by zničil národní parky, tvrdí ministr

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se obává, že pokud by prošla novela zákona o ochraně přírody a krajiny v podobě, kterou ve středu schválil Senát, mohlo by to znamenat jejich konec. O závěrečné podobě normy rozhodnou poslanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Článek

„Poslanci budou v příštích týdnech rozhodovat o tom, zda v České republice budeme mít v budoucnu stávající národní parky se zachovalou přírodou, nebo zda budeme ochranu naší nejcennější přírody deklarovat pouze na oko,” popsal ministr své obavy.

Přijatý pozměňovací návrh podle něj odstraňuje ze zákona dlouhodobé cíle ochrany národních parků.

„Současně umožňuje turistické a rekreační využití, které není v rozporu s těmito cíli. Vzhledem k tomu, že by ale dlouhodobé cíle neexistovaly, bylo by tak prakticky možné jakékoli turistické a rekreační využití národních parků, včetně výstavby golfových hřišť nebo akvaparků, skutečně cokoli,” bojí se Brabec

Senátoři rovněž navrhli, aby se zrušilo ustanovení zavádějící neměnnost zonace národních parků po dobu 15 let, která měla zajistit stabilitu rozvoje parků.

„Vynětí moratoria ale dává prostor pro další možné pokračování mnohaletých sporů a konfliktů na Šumavě,” upozornil ministr, který tvrdí, že by poslanci měli trvat na podobě zákona, kterou schválili původně.

Podoba senátního návrhu se naopak zamlouvá prezidentovi Miloši Zemanovi, který to uvedl při čtvrtečním obědě s předsedy obou parlamentních komor Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem (oba ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám