Hlavní obsah

Senát navrhl povýšit práva obcí v národních parcích

Senátoři ve středu novelu o nových pravidlech v národních parcích nezamítli, ale navrhli v ní změny. Rozhodli se povýšit práva obcí v národních parcích, ale třeba uvolnit pravidla prodeje pozemků v zastavěných oblastech parků naopak odmítli. Změny nyní bude muset posoudit Sněmovna. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s většinou senátních úprav nesouhlasil, podle něj mění koncepci předlohy příslušné novely.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Senát chce nad rámec předlohy v zákoně zdůraznit, že účelem národních parků je také zajištění a podpora udržitelného rozvoje obcí na jeho území.

Senátoři také chtějí v zákoně ponechat povinnost dohodnout například stanovení jednotlivých zón parku s obcemi na jeho území, nejen s radou parku. Rozhodující slovo ovšem nechávají ministerstvu životního prostředí.

Navrhovaný zákaz změn vodního režimu v národních parcích by podle Senátu neměl platit pro opatření na zlepšení retenční schopnosti krajiny. Horní komora chce také umožnit na území parku v případě potřeby regulaci počtu jakékoli přemnožené zvěře.

Vrácení novely s úpravami podpořilo 54 ze 72 přítomných senátorů, jednotně proti byli jen zástupci Strany zelených. Pro zamítnutí novely, které doporučovaly výbory pro životní prostředí a zemědělství, nakonec hlasovali jen čtyři ze 70 senátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám