Hlavní obsah

Senátní komise nedoporučila Zemana zbavit úřadu

Členové senátní komise pro Ústavu nedoporučí zbytku senátorů, aby hlasovali pro zbavení Miloše Zemana úřadu kvůli možné neschopnosti funkci vykonávat. Novinářům to řekl po úterním jednání komise její šéf Zdeněk Hraba (STAN).

Foto: ČTK

Miloš Zeman

Článek

„(Důvody) v podkladech, které dodal výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, nejsou dostatečné, abychom doporučili plénu Senátu jednat o možnosti prohlášení Miloše Zemana neschopným vykonávat svůj úřad,“ uvedl Hraba na tiskové konferenci.

Doplnil, že jednali také o možnost podání ústavní žaloby pro hrubé porušení Ústavy či pro velezradu. Ani zde v souvislosti s konáním prezidenta však nenašli dostatek důvodů pro její podání.

Není objektivní důvod zbavit Zemana funkce, tvrdí šéf ústavní komise

Domácí

Návrh na vyslovení neschopnosti prezidenta Miloše Zemana vykonávat úřad v červnu inicioval senátor Pavel Fischer (nezávislý). V odůvodnění uvedl, že Zeman podle něj ve svých výrocích mimo jiné z kauzy Vrbětice ukázal, že je dezorientován, špatně cituje Ústavu a vykládá si realitu způsobem, která zaměňuje následek za příčinu.

Ústava v článku 66 uvádí, že "nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát", pravomoci hlavy státu přecházejí na předsedu vlády, Sněmovnu a Senát.

To je pokus o státní převrat, rozohnil se Ovčáček

Domácí

Hraba pro Novinky již dříve uvedl, že dané objektivní důvody nevidí. Podobné stanovisko podle něj navíc zaujali ústavní právníci, které požádala komise o stanovisko.

Nyní doplnil, že pokud by se o návrhu mělo dále jednat, musel by bezpečnostní výbor podklady „zásadně doplnit“.

Do boje o Hrad se přihlásili první zájemci. Sázkaři však věří Babišovi

Domácí

Druhým výstupem jednání komise je doporučení komise, aby se Ústava do budoucna upravila. „Aby byl článek 66 (k nemožnosti vykonávat prezidentský úřad) aplikovatelný v případě nějakých závažných důvodů,“ doplnil Hraba.

Na základě aktuální úpravy jde podle něj pouze o závažné zdravotní důvody, jako je setrvání prezidenta v kómatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám