Hlavní obsah

Šéfovi plzeňské hospodářské komory hrozí miliónová pokuta za tuny odpadu

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) si vzala na paškál šéfa představenstva Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje Jana Michálka. Ten musí vysvětlovat, proč bez povolení ukládá tuny různého odpadního materiálu na své pozemky v lokalitě významného zvířecího biotopu u Plzně.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Článek

„Zahájili přestupkové řízení s fyzickou osobou pro podezření z porušení zákona o odpadech. Dotyčný nám prostřednictvím právního zástupce předložil své vyjádření, které nyní prověřujeme,“ potvrdil Právu Tomáš Kameník z plzeňské pobočky ČIŽP. Podle něho v případě prokázání přestupku může inspekce uložit až miliónovou pokutu.

Úředníci Michálka podezřívají z toho, že soustřeďuje odpad na místě, které k tomu není určené.

Jedná se o lokalitu Na Mokřinách v katastru Vejprnic. K částečně zalesněnému pozemku vede polní cesta, která je rozježděná od nákladních vozidel. Reportér Práva se na místě přesvědčil, že na plochu přibližně deset tisíc metrů čtverečních je navážena výkopová zemina, která obsahuje kameny, zbytky asfaltu, roury od kanalizace, dráty či plasty. Vše zahrnuje buldozer do několika vrstev.

Odpad tam mohl navézt prý kdokoli

„Nechávám tam navážet čistou zeminu na vyrovnání děr po těžební činnosti, která na tom pozemku v minulosti probíhala. Inspekce se mnou zahájila řízení kvůli tomu, že tam objevili zeminu se zbytky nějakého odpadu,“ reagoval podnikatel Michálek, který byl ještě do loňského dubna v úzkém vedení krajské ODS.

Podle něho tam mohl odpad navézt kdokoli. „Mám pocit, že šlo asi o jednu nebo dvě fůry. Pozemek není oplocen. Někdo si třeba vyčíhl, že se tam něco zaváží, a přidal k tomu nějakou tu špatnou hromadu,“ hájil se Michálek. Inspektory přitom odkázal na firmu, která na pozemek vozí zem.

Foto: Právo

Šéf plzeňské hospodářské komory Jan Michálek ukládá bez povolení tuny různého odpadního materiálu na své pozemky v lokalitě významného zvířecího biotopu u Plzně.

„Ta by měla zdokladovat její původ. Každopádně mám rozbor, že je nezávadná,“ prohlásil Michálek. Tvrdil také, že žádné povolení k ukládání zeminy mít nemusí. „Nepřekročil jsem tu hranici, kdy už je zapotřebí ho mít,“ řekl.

Pozemek prý nezasahuje do biokoridoru 

Michálek se na navážce dohodl s plzeňskou společností Stavmonta. Její jednatel Milan Leška na dotaz Práva odmítl říci, odkud zemina pochází. „Nemám potřebu to sdělovat,“ prohlásil a dál se o tom nechtěl bavit.

Michálek ještě upozornil na to, že zavážený pozemek nezasahuje přímo do biokoridoru. „V územním plánu Vejprnic je určen pro lehkou průmyslovou výrobu. Konzultovali jsme to s pracovníky příslušného orgánů životního prostředí, kteří k tomu neměli žádné výhrady,“ uzavřel Michálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám