Hlavní obsah

Šéf marocké diplomacie odmítl uprchlické tábory v severní Africe, které chce ČR

Právo, nek
Praha

Marocký ministr zahraničí Saláhaddín Mizuár důrazně odmítl myšlenku, že by v jeho zemi či v dalších severoafrických státech mohly vzniknout tábory, v nichž by EU vyřizovala žádosti uprchlíků o azyl.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Migranti na italském pobřeží

Článek

„To je to nejhorší, s čím mohla evropská představivost přijít,“ prohlásil po čtvrtečním setkání se svým českým protějškem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Podle Mizuára by se tím vytvářela střediska, kde by docházelo k dalším dramatickým událostem.

„Zkušenosti, které už jsou, to potvrzují,“ dodal Mizuár. „Evropa hledá sama sebe a prostředky, jak řešit tento problém, který bude stále narůstat,“ řekl dále šéf marocké diplomacie.

Za způsoby, jak snížit příliv Afričanů do Evropy, považuje pomoc africkým ženám či obyvatelům venkova. „Opět dát lidem naději, aby nemuseli opouštět své prostředí,“ uvedl.

Nezájem severoafrických zemí

Právě nezájem zemí jako Maroko a Tunisko a neexistenci centrální vlády v Libyi, s níž by se EU mohla dohodnout, označil před časem Zaorálek za hlavní důvody, jež brání vytvoření táborů pro azylanty na severu Afriky.

Ve čtvrtek k této myšlence poznamenal, že nejdůležitější je nyní stabilizace situace v Libyi, přes kterou míří do Evropy nejvíce uprchlíků. Souhlasí s názorem marockého ministra, že klíčová je pomoc migrantům v zemích, odkud pocházejí.

Mizuár také naznačil, že by ČR mohl v dohledné době navštívit marocký král Muhammad VI. „Pravděpodobně odpoví pozitivně za pozvání českého prezidenta,“ řekl Mizuár s tím, že panovník vysoce oceňuje roli ČR ve střední Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám