Hlavní obsah

Sdružení požaduje exhumaci všech politických vězňů v Ďáblicích, má jich být nejméně 2800

Exhumace by měla být provedena u ostatků všech politických vězňů minulého režimu, nikoli jen u pátera Toufara, kterého komunisté umučili. Na starost by si to měl vzít stát. Novinářům to ve čtvrtek sdělili zástupci Sdružení bývalých politických vězňů (SBPV). V hromadném hrobě na Ďáblickém hřbitově je podle jejich odhadu minimálně 2800 obětí.

Foto: Fara římskokatolická - REPROFOTO, ČTK

Umučený kněz Josef Toufar

Článek

"Proč jednoho člověka exhumovat, když byly za komunismu popraveny stovky lidí? To je celý problém. Církev se od nás odvrátila. Trváme na tom, když exhumovat, tak všechny," řekl předseda SBPV Ladislav Bergmann. Sdružení se nyní chystá obrátit na vládu, aby se stát ujal vyzvednutí a identifikace obětí komunistického i nacistického režimu. Peníze je na to prý možné získat z evropských fondů.

Na počátku listopadu proběhlo na Ďáblickém hřbitově vyzvednutí ostatků obětí komunismu, předpokládá se, že mezi nimi jsou i ty, které patří i páteru Josefu Toufarovi. Ten zemřel na následky mučení 25. února 1950. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toaleta nad hroby

SBPV však způsob, jakým byly ostatky v uplynulých týdnech exhumovány, kritizovalo. Vadí mu, že místo bylo obehnáno plotem s plachtou, byl tu postaven stan a mobilní toaleta. "Pod tím vším lze předpokládat ostatky lidí," upozornil tajemník SBPV Jiří Línek.

Město prý navíc postupovalo špatně, když se řídilo zákonem o pohřebnictví. Forenzní genetik Dan Vaněk uvedl, že magistrát obešel archeologický ústav. Souhlasy majitele hřbitova, správce a potomků pátera Toufara prý nestačí. Podle historika Petra Blažka měli být navíc u vyzvedávání státní zástupci, protože ostatky jsou důkazem trestných činů.

Stát by se měl podle Línka zasadit o to, aby byla známa jména všech politických vězňů. "Jsou to lidé, kteří se zasloužili o to, že dnes žijeme v demokracii," řekl.

KPV je proti

Na Nejvyšší státní zastupitelství se hodlá obrátit i sdružení bezkomunistu.cz. Cílem je, aby se začalo zkoumat celé pohřebiště v Ďáblicích, kde se staly zločiny proti lidskosti, které jsou nepromlčitelné.

Naopak proti vyzvednutí ostatků všech politických vězňů se v uplynulých týdnech vyslovila Konfederace politických vězňů České republiky (KPV). Konfederace vyjádřila přesvědčení, že se vyzvednutím ostatků nenaruší úcta ke všem ostatním obětem komunismu, jejichž pozůstatky se nacházejí v blízkosti Toufarových ostatků.

Na exhumaci Toufarových ostatků na Ďáblickém hřbitově se domluvila Praha a Královéhradecká arcidiecéze. Vyzvednutí zaplatilo hlavní město, uvolnilo na to 300 000 korun. Ostatky nyní budou zkoumat odborníci, poté budou pietně pohřbeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám