Hlavní obsah

Schyluje se k souboji titánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nového prezidenta bude Česko mít možná již příští týden. V pátek 24. ledna v deset hodin se totiž Parlament sejde k druhé volbě hlavy státu. Podle všeho se schyluje k souboji Klaus - Zeman.

Foto: Adolf Goebel

Výstava fotografií Příroda Olomoucka.

Článek

Je možné, že do hry vedle Klause a Zemana vstoupí i další kandidáti, strany o tom ale teprve rozhodnou. Předseda ČSSD Vladimír Špidla v podstatě potvrdil, že šance najít nějakého společného kandidáta celé vládní koalice je velmi malá. Řekl, že tato možnost je otevřená, ale on ji nepředpokládá. Očekávaná Zemanova nominace je totiž pro unionisty a lidovce nepřijatelná.

Špidla znovu odvracel otázky na sobotní jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Vyjádří se prý až tam.

Některé informace hovoří o tom, že Zeman dostane podporu komunistů, jejich šéf Miroslav Grebeníček ale dnes novinářům řekl, že je to předčasná otázka. "V tuto chvíli není nominován," prohlásil. Neřekl ani, zda a jakého kandidáta tedy postaví KSČM. Komunisté jsou podle něj připraveni k jednání, ze kterého by měl vzejít prezident, jehož si doma váží a zahraničí ho respektuje.

"My respektujeme většinovou vůli této porady, která byla vyjádřena ve stanoviscích ČSSD, KDU-ČSL a KSČM," řekl po schůzce místopředseda ODS Jan Zahradil. Občanští demokraté podle něj byli připraveni i na změnu Ústavy a zavedení přímé volby hlavy státu. Sami to ale nenavrhli.

Špidla poznamenal, že neúspěch první volby ještě nesvědčí o nutnosti hned změnit Ústavu. Po druhé volbě ale ČSSD může na termín zavedení přímé volby změnit názor, dodal.

Lidovci si vyberou do středy

Šéf lidovců Cyril Svoboda zopakoval, že by bylo dobré, aby zákonodárci zvolili nového prezidenta ještě v době trvání mandátu Václava Havla. O kandidátovi KDU-ČSL rozhodne do středy, dodal. Zákonodárci z US-DEU a nestraníci minulý týden opět navrhli novelu Ústavy, kterou chtějí zavést přímou volbu.

Šéf poslanců unie Karel Kühnl dnes prohlásil, že v první volbě se projevilo to, co veřejnost parlamentnímu rozhodování o hlavě státu vyčítá. Teď se podle něj unie snaží o to, aby vládní koalice navrhla společného kandidáta, pokud možno s ještě širší podporou. Je to sice těžké, řekl, ale on věří, že tentokrát někdo zvolen bude.¨

Do druhého i třetího kola postoupili Klaus a Pithart, dost hlasů na zvolení ale neměli. Komunistický kandidát Miroslav Kříženecký a kandidát ČSSD Jaroslav Bureš skončili už v kole prvním. Neúspěch Bureše, kterého nevolili ani všichni sociální demokraté, ještě zvýraznil vnitrostranické spory v ČSSD. Řada sociálních demokratů totiž od začátku tvrdí, že nejlepším kandidátem je Zeman, což ale třeba Špidla odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám