Hlavní obsah

Schwarzenberg se zastal Zemana. Naprosto pochopitelné, řekl k nepozvání velvyslankyně

Právo, Novinky, zpe, nig, tin
Praha
Aktualizováno

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se zastal prezidenta Miloše Zemana. Zrušit pozvání norské velvyslankyně Siri Ellen Sletnerové na oslavy státního svátku 28. října kvůli případu Michalákových je podle exministra zahraničí pochopitelné.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg na archivním snímku z předvolební prezidentské debaty v roce 2013

Článek

„Vzhledem k postupu norské strany ohledně těch nešťastných dětí je to naprosto pochopitelné,“ napsal Novinkám Schwarzenberg.

Prezidenta chápe i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman má podle něj právo rozhodnout o tom, koho na tradiční oslavu pozve a koho ne.

„Rozumím tomu, že využil této příležitosti, aby demonstroval svůj postoj k rozhodování norských úřadů. Vláda ho oficiálně vyjádřila včera odesláním protestní nóty,” sdělil Novinkám předseda kabinetu.

Schwarzenbergův stranický kolega Miroslav Kalousek řekl, že by volil jinou formu protestu.

„Je věcí pana prezidenta, koho se rozhodne pozvat nebo nepozvat na Hrad na státní svátek. Já sdílím rozpaky českých občanů nad postupem norských úřadů, ale pravděpodobně bych na jeho místě volil jinou formu protestu než nepozvat velvyslance na státní svátek a hledal bych jiný instrument než právě tento,“ reagoval na rozhodnutí prezidenta Zemana šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jaký instrument by zvolil on, novinářům neprozradil: „Nejsem prezident republiky, ani to nemám v úmyslu, tak ho hledat nemusím,“ prohlásil.

Fiala: Řešení kauzy to neposkytne

Za nešťastné považuje Zemanovo gesto předseda ODS Petr Fiala. „Pan prezident nakládá s pozvánkami na 28. října různě, minule zase odmítl pozvat rektory, kteří se mu znelíbili. Takováto gesta nepovažuji za šťastná,” komentoval.

Nepozvání norské velvyslankyně mu nepřipadá na místě. „Žádné řešení kauzy norských dětí to neposkytuje. A to ani nezmiňuji to, že v ČR bohatě využíváme norské fondy,” zdůraznil šéf občanských demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám