Hlavní obsah

Schwarzenberg: Prezident Němcovou nezpochybnil, líbila by se mu ale úřednická vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší vedení koaliční strany TOP 09 jednalo na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem o řešení současné politické krize. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že prezident nezpochybnil nominaci předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) na premiérský post. Naznačil ale podle něj, že by mu vyhovovala úřednická vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek po schůzce s prezidentem na zámku v Lánech.

Článek

„Samozřejmě naznačil, že by mu to vyhovovalo, ale netrval na ní zvlášť,“ odpověděl Karel Schwarzenberg na otázku, jestli by prezident Zeman dal radši přednost přechodné úřednické vládě. Miloš Zeman ale podle předsedy TOP 09 a ministra zahraničí neřekl, k jaké variantě se přikloní. Podle Schwarzenberga si prezident vyslechl stanoviska jeho strany.

Zeman už dřív uvedl, že chce nejdřív mluvit s politiky parlamentních stran a své rozhodnutí o řešení by měl oznámit v úterý na tiskové konferenci na Hradě.

S Milošem Zemanem už v pátek odpoledne jednala v Lánech kandidátka ODS na premiérku Miroslava Němcová. V sobotu do Lán dorazí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kalousek: Jsme mírně znepokojeni

V pátek se vyostřila debata mezi koaličními partnery TOP 09 a ODS. První jmenovaná strana požaduje jednání, na kterých chce slyšet návrh na obsazení postu šéfa Sněmovny po Němcové. Rozhovory by podle Schwarzenberga měly proběhnout v sobotu večer.

„Je to bohatýrské,“ uvedl Kalousek na adresu ODS, která zatím nevyřešila to, kdo by měl případně uvolněnou funkci po Němcové převzít. „TOP 09 vůbec netrápí, kdo bude předseda Sněmovny... Mírně nás ale pohoršuje pozice (ODS, pozn. red.) k této vysoké funkci,“ dodal.

Miroslav Kalousek zopakoval, že se ještě nestalo, aby Sněmovna rozhodovala o důvěře vládě a neměla přitom svého předsedu.

TOP 09 by chtěla, aby Poslanecká sněmovna měla předsedu před hlasováním o důvěře nové koaliční vládě. Pokud na to ODS nepřistoupí, bude podle Karla Schwarzenberga další spolupráce s občanskými demokraty velmi obtížná.

Reklama

Související témata:

Související články

TOP 09 přijala Němcovou, ale dala ODS ultimátum

Předsednictvo TOP 09 v pátek po mimořádném jednání oznámilo, že přijímá Miroslavu Němcovou (ODS) jako kandidátku na předsedkyni vlády. Strana zároveň odmítá...

Výběr článků

Načítám