Hlavní obsah

Schwarzenberg: Dohoda o pobytu vojáků USA bude možná příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Smlouva SOFA, která bude upravovat pobyt amerických vojáků na českém území by mohla být hotova už příští týden. V České televizi to naznačil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Karel Schwarzenberg před nedělním diskuzním pořadem

Článek

Podle Schwarzenberga je smlouva SOFA už "skoro úplně" dojednána. Při čtvrteční návštěvě premiéra na ministerstvu obrany by tedy už mohla být hotova. "Asi to tak bude," řekl Schwarzenberg. Podotkl ale, že on tento resort na starosti nemá.

Smlouva o pobytu upravuje právní postavení amerických vojáků, kteří budou sloužit na případné radarové základně v Brdech. Bude upravovat například daňovou oblast, který byla předmětem průtahů v jednáních.

Smlouva mala být hotová na podzim, nakonec je to ale dříve. Ministr ale odmítl, že by to bylo kvůli konfliktu Ruska s Gruzií. Právě tento konflikt urychlil vyjednání a podpis smlouvy o zřízení raketové základny v Polsku.

"Radar, který je u nás umístěn, nemá s Ruskou federací co dělat. Je úplně jiným směrem namířen. Já bych nikdy nemíchal věci, které spolu nesouvisí," uvedl ministr.

Smlouva o zřízení radaru je podepsána od začátku července. Spolu se SOFA ji musí schválit parlament.

Ministr: Gruzie se nechala vyprovokovat Ruskem

Ministr se v rozhovoru také zastavil nad současným konfliktem v Gruzii. Země se nechala vyprovokovat Ruskem k začátku ozbrojeného konfliktu, který mezi zeměmi trvá už několik týdnů. Jednou z těchto provokací bylo i dlouhodobé udělování občanství Ruska lidem v Jižní Osetii. Ministr tak v neděli v České televizi zopakoval názor vlády.

Kabinet ve středu uvolnil na pomoc Gruzii 150 miliónů korun a odsouhlasil také uspořádání dárcovské konference. Schwarzenberg v neděli řekl, že konference by měla být ještě do konce letošního roku. "Dvakrát dává, který rychle dává," zdůraznil.

Je možné, že konference bude v Česku. Pokud se ale země rozhodnout uspořádat ji jinde, Česko bude spolupracovat.

Podle šéfa zahraničního výboru Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) zareagovala česká diplomacie na konflikt pozdě. K důvěryhodnosti Česka prý nepřispívá ani to, že vláda nesladila postoj s prezidentem Václavem Klausem. Na to Schwarzenberg odvětil, že jediný oficiální postoj pro zahraniční partnery je ten vládní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám