Hlavní obsah

Schwarzenberg: Budeme-li dál blbnout, zbude z nás po volbách jen hlouček

Právo, Oldřich Danda

Ministr zahraničních věcí a předseda TOP 09 Karel Schwarzneberg se ohlíží za vládní krizí. V rozhovoru, který si celý můžete přečíst v sobotním Právu, varuje, že vláda takto ztrácí důvěru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Co chcete udělat pro to, aby vláda získala důvěryhodnost občanů, abyste mohli prosadit nepopulární reformy? Myslíte si, že takovýto spolek může ordinovat hořké kapky lidem?

Myslím, že teď všichni pochopili, že to bylo opravdu na hraně. Každý si musí uvědomit, že kdyby někdo chtěl blbnout a rozkládat koalici, že na to všichni koaliční partneři strašně doplatí. Nepopírám, že jsme zdárně prohospodařili velkou důvěru, která v nás byla kladena. Kdybychom vládu definitivně zbořili a byly by nové volby, tak ze všech koaličních stran by ve Sněmovně zbyl jen velmi malý hlouček. Myslím, že tu bude fungovat pud sebezáchovy a samozřejmě vše musíme odčinit pilnou prácí.

 Jak jste se poučil z krizového vývoje v koaliční vládě?

Člověk musí zachovat klid, nebýt nervózní a hysterický.

Kdyby mi bylo šestadvacet a dostal se do podobné pozice, asi bych byl taky tak zmatený.
Karel Schwarzenberg o Kristýně Kočí

 Teď se vede spor – na jedné straně prezident a véčkaři, na druhé straně ODS – co za vládní krizí vlastně bylo. Plán Víta Bárty, jak opanovat politiku a získat tím ekonomický vliv, nebo komplot dua Kočí–Tluchoř? Na jakou stranu se přikláníte?

Jak říká pan ministr Kalousek – mně se z toho hlava kočí. Je to jako obyčejně česká bramboračka. Zajisté to, co bylo uveřejněno postupně v Mladé frontě Dnes, a to, co bylo v pátek předminulého týdne uveřejněno (Bártův plán), to lidi vylekalo. Pak do toho vpadla aféra Kočí–Tluchoř. Do toho vstoupil pan prezident a měli jsme bramboračku hotovou a museli jsme ji potom sníst.

Četl jste záznam, kde si slečna Kočí pouští pusu na špacír?

Nečetl jsem to úplně. Je to trošku zmatená žena. Šestadvacetiletá holka, která se stane nejen poslankyní, ale i šéfkou klubu, která se podílí na jednáních špičky státu. Je naprosto pochopitelné, že jí to stouplo do hlavy. Kdyby mi bylo šestadvacet a dostal se do podobné pozice, asi bych byl taky tak zmatený.

Já nebudu nikdy nikomu vyčítat, když kvůli krásné blondýnce udělal nerozumný krok.
Karel Schwarzenberg o Tluchořovi

Nakolik myslíte, že zdiskreditovalo šéfa poslaneckého klubu ODS Tluchoře, když o něm Kočí mluví jako o spiklenci, s kterým kula pikle proti véčkařům i proti premiérovi?

Samozřejmě mu to neprospělo. Nejsem si jist, do jaké míry si pouští hubu na špacír a nakolik ji chytá fantas. Mám dojem, že ji dost často chytá fantas, aby zvýšila vlastní důležitost. Viděla sama sebe jako středobod politiky.

Každopádně Tluchořovi to určitě ublížilo. Myslíte si, že tento člověk může dál jednat v nejužším vedení vládní strany?

Je na ODS, co s panem Tluchořem udělá, a s odpuštěním já nebudu nikdy nikomu vyčítat, když kvůli krásné blondýnce udělal nerozumný krok.

Kdybychom se vrátili čtrnáct dní nazpátek, když jste se vrátil s prezidentem z Jižní Ameriky...

Jak jsem řekl na letišti: Mám dojem, že jsem nepřistál v Ruzyni, nýbrž v Bohnicích. Ale zjistil jsem mezitím jeden rozdíl. V Bohnicích podle klíčů člověk může rozpoznat, kdo je tam pacient a kdo je ošetřovatel.

Tady jste to nepoznal?

Nebylo to dost možné.

V té době byla véčka v těžké defenzívě kvůli podezření, že Bárta uplácel poslance, a byl tu jeho plán na ovládnutí státní správy. Bylo na pořadu dne, že byste se pustili do vlády bez nich a zkusili hlasování o důvěře s tím, že by se k vám část poslanců VV připojila?

Za prvé jsem zjistil, že ti, kteří si mysleli, že by jich slečna Kočí přitáhla větší počet, tak se bolestivě mýlili, protože jich bylo zatraceně málo.

Myslíte si, že takový pokus o puč, o to, vytáhnout z VV několik poslanců, tady byl?

To je trošku přehnaný výraz. Přetáhnutí pár poslanců není žádný puč. To se dělo v české politice i v jiných zemích často. To není žádný puč!

Kdy jste se dozvěděl, že je tady takový plán?

Není jasné, zda to byl plán. Ani slečna Kočí, ani pan Tluchoř, ani nikdo jiný se mnou nemluvil. Jestli to byl konzistentní plán, nebo k němu bylo nakročeno několik kroků, to nevím. Že tady byl očividně pokus několik lidí přetáhnout, je jisté. Že tady byla úzká spolupráce slečny Kočí s panem Tluchořem, je také jasné. Víc o tom nevím.

Dávno jsem se smířil s tím, že se musím stýkat s politiky, na kterých mi spousta věcí vadí. Nemůže být kritérium v politice, že mi někdo vadí. Kdyby byl toto můj princip, tak bych s sebou musel nosit samopal.
Karel Schwarzenberg

Prezident Klaus chtěl, aby každá strana v kompromisu trochu couvla. Kde ustoupila TOP 09?

Nepopírám, že jsme byli pro to, aby fungování vévéček ve vládě přestalo, společně s panem premiérem jsme byli pro to, aby lidé spojení s ABL tam už nefungovali. Ale zjistili jsme, že je to nerealistický cíl. Situace je odlišná.

Ale už v pátek před čtrnácti dny, kdy jste jim na schůzce řekli, že kromě Bárty musí odejít i ministři John a Dobeš, jste věděli, že se bez jejích hlasů neobejdete.

Jisté akce jdou udělat s překvapením naráz. Tím, že se všechno zpozdilo o několik dní, tak se situace poněkud změnila. Tudíž se zpevnily řady vévéček a z toho, co chtěla slečna Kočí, nebylo nic. Mám totiž dojem, že před dvěma týdny ve čtvrtek v pátek ještě několik lidí poslaneckého klubu bylo na rozpacích, ke které straně se přikloní.

Takže v pátek večer ještě žil plán, že by mohla existovat dvojkoalice ODS–TOP 09 s pár lidmi VV.

Bylo nám naznačeno, že možnost vlády za podpory několika poslanců VV existuje, ale byla to pouhá iluze.

Na schůzce toto pondělí, na které jste se dohodli na pokračování vlády, jste se zastal ministra Dobeše, aby zůstal ve vládě. Proč?

Když jsem viděl, že jednání se pořád točí do kruhu, požádal jsem pana premiéra o rozhovor mezi čtyřma očima. Nebudu vám říkat, co jsem říkal jemu. Nikomu z vašich kolegů jsem to neprozradil a nevědí to ani moji straničtí kolegové, ani pan Kalousek, a tak to teď nebudu říkat na veřejnosti. Měl jsem jen diskusi, jaké existují alternativy, možnosti. To bylo vše, co jsem řekl.

Dřívější člen vedení ABL Dobeš vám už teď nevadí?

Kdybych trval na odchodu všech lidí, kteří mi v české politice vadí, tak bychom měli podstatně pozměněné osazenstvo. Dávno jsem se smířil s tím, že se musím stýkat s politiky, na kterých mi spousta věcí vadí. Nemůže být kritérium v politice, že mi někdo vadí. Kdyby byl toto můj princip, tak bych s sebou musel nosit samopal.

Padlo na té schůzce, že se Vít Bárta může do vlády vrátit, že jeho náměstek na dopravě Šmerda je pouhý záskok?

Každý člověk by měl mít možnost se rehabilitovat. Když se podíváte kolem sebe v české politice, najdete tam spoustu bývalých členů KSČ na nejrůznějších prominentních místech. Přičemž popravdě řečeno KSČ byla úspěšnější, co se týká uchvácení moci, manipulování moci, zneužití moci, než kdy ABL měla jenom možnost. Když je možné, aby bývalý člen KSČ se mohl rehabilitovat a působit na různých místech v české politice, tak by bylo směšné, kdyby takovou možnost neměl bývalý pracovník ABL. Považuji při vší úctě k ABL komunistickou stranu za větší zločineckou organizaci, než byla kdy ABL, jejíž šéf se o to pokoušel jen verbálně.

Neberete to na lehkou váhu? Podle vás je to jen strašák?

Dívám se na to střízlivě. V zemi, kde nikomu nevadí, že byl někdo v KSČ, tak proč by mi mělo vadit, že byl někdo v ABL? To pro mě není překážka. Je mi líto. Ve srovnání je to jen maličkost.

Vy si skutečně myslíte, že Petr Nečas situaci zvládl? Nebylo třeba zbrklé hned zkraje jít po krku třem ze čtyř ministrů Věcí veřejných? Kosa potom dopadla tvrdě na kámen.

Pan premiér na rozdíl ode mne se snaží o vysokou morální úroveň. Já jsem příliš dlouho v politice, abych nevěděl, že s tím samotným si nepomohu.

Jediná věc, kterou chci ještě letos dotáhnout, je postavit v Putimi pomník strážmistru Flanderkovi
Karel Schwarzenberg

Byla volba Jana Kubiceho do čela vnitra rozumná volba? Vždyť to je červený hadr na sociální demokracii.

To vím. A sám jsem to na schůzce říkal a také jsem toho názoru, že voják by neměl být ministrem obrany a policista by neměl být ministrem vnitra. Nicméně když se oba naši partneři na tomto jménu dohodli, tak zásadně proti němu nemám námitky.

Neblokuje to do budoucna dohodu se sociálními demokraty i v jiných věcech, jako je důchodová reforma?

Možná to bude komplikovat, ale já jsem byl rád, když se ODS s VV alespoň na něčem dohodly.

Nebylo vám podezřelé, že vaši koaliční partneři tolik bojují o vnitro?

Je zvláštní, že jednadvacet let po listopadu se pořád pere o vnitro. Asi hraje v naší fantazii představy úhlavní roli. Do jisté míry jsou padesátileté zážitky, kdy vnitro byla noční můra každého československého občana. Každý vidí vnitro jako centrum tajemné moci a zajisté tam někteří pobývají a jisté možnosti využívají.

Není to ve skutečnosti tak, že žijeme ve státě, kde nám policie určuje život víc, než je nutné a potřebné?

Obávám se, že policie příliš funkční není. Alespoň podle výsledků. Jediná věc, kterou chci ještě letos dotáhnout, je postavit v Putimi pomník strážmistru Flanderkovi (z Dobrého vojáka Švejka), neboť Flanderka hned věděl, když přišel cizinec do vesnice. Když se dnešního policisty zeptáte, co se v jeho vesnici děje, tak nemá nejmenší tušení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám