Hlavní obsah

Schwarzenberg: Babiš si chce ze státu udělat sámošku

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro pondělní Právo uvedl, proč se jeho strana i po víkendovém sněmu hodlá nadále důsledně vymezovat vůči šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Schwarzenberg, který na sněmu obhájil post předsedy strany, se obává přílišné koncentrace moci a vlivu v jedněch rukou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Karel Schwarzenberg obhájil post předsedy na celostátním sněmu TOP 09.

Článek

Jasně jste se na sněmu vymezili proti prezidentu Zemanovi, a hlavně vůči šéfovi ANO Babišovi. Proč se obáváte jeho nástupu k moci?

Já jsem vždy proti přílišné koncentraci moci, hlavně když je nekontrolovatelná. Když se jeho hospodářské impérium, které je úctyhodné, spojí s politickou mocí a získá případný vliv na ministerstvo financí, tak se ze státu stane sámoška.

Proč?

Já se děsím té kombinace. Když se hospodářská moc sloučí s politickou, tak si navzájem pomáhají. Oni mohou svůj vliv prosazovat beze změny ústavy. Až si lidé zvyknou na nové pořádky, tak se ústava přizpůsobí.

Jste zklamán, že se do vedení nedostal pražský primátor Tomáš Hudeček?

To, že neuspěje, bylo zřejmé, proto jsem se ho snažil podpořit. Novým místopředsedou je Leoš Heger, který byl bezvadným ministrem zdravotnictví, a proto ho vítám.

Myslíte, že Hudečkovi neprospělo dění kolem tunelu Blanka a Opencard?

Určitě a také myslím, že mladému muži, který je na vysoké funkci, všichni závidí.

Naopak překvapivě uspěl Pavol Lukša, který byl hendikepován tím, že neuspěl v krajských ani sněmovních volbách. Čím si to vysvětlujete?

Když se jde proti Praze, tak se moravští kandidáti vždy sjednotí.

Co říkáte na faux pas premiéra Jiřího Rusnoka, který jadrně komentoval, že bude muset zřejmě jet na pohřeb Nelsona Mandely?

Myslím, že to vypovídá o úrovni naší politiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám