Hlavní obsah

Schůzka Zeman, Babiš a Hamáček k vládní krizi se odkládá

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Avizovaná schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem ke krizi kolem výměny ministra kultury se odkládá. V úterý odpoledne to oznámil tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Původně měla schůzka proběhnout v úterý večer, ale Babiš se zdržel na jednání v Bruselu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání o situaci kolem ministra kultury.

Článek

„Setkání v Lánech se na žádost pana premiéra opět odkládá, uskuteční se pravděpodobně ve čtvrtek. O vývoji budeme informovat,” uvedl na Twitteru Ovčáček.

Babiš je na summitu EU v Bruselu, kde premiéři a prezidenti rokují o novém obsazení klíčových funkcí ve vedení unijních institucí. Jednání se kvůli sporům zemí protáhlo.

„Ano, teď můžu potvrdit, že musím v Bruselu zůstat, protože hlasování se odložilo kvůli jedné členské zemi. Požádal jsem prezidenta o náhradní termín,” napsal Babiš v podvečer agentuře ČTK.

Jan Hamáček i členové soc. dem. chtěli původně vyřešit situaci kolem výměny na ministerstvu kultury do konce června, nakonec ale kývli na úterní schůzku. Hamáček má pro další odklad schůzky pochopení.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o objektivní důvod - neustále se protahující jednání summitu EU, tak ano,” napsal ČTK v esemesce. Podobně se vyjádřil také předseda sociálnědemokratických poslanců Jan Chvojka. „Pokud je to z důvodu jednání pana premiéra v Bruselu, tak je to určitě důvod, pro který mám pochopení,” uvedl. Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová sdělila, že odklad nebude komentovat.

Schůzka se měla uskutečnit v souvislosti s vládní krizí, která vznikla poté, kdy prezident oznámil, že odmítá odvolat ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD. Jeho odvolání navrhl na popud Hamáčka premiér Babiš. Staněk podal demisi 20. května. Tu však Zeman odmítl.

Sociální demokracie na odvolání Staňka trvá a jako nového ministra navrhla místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Pokud k odvolání nedojde, tak ČSSD hrozí, že její ministři odejdou z vlády.

Pokud by se tak stalo a všech pět ministrů za soc. dem. podalo demisi, podle koaliční smlouvy by tak museli učinit i ministři za ANO a s největší pravděpodobností by došlo na předčasné volby. Ty nevyloučil ani premiér Andrej Babiš.

Zeman ale v rozhovoru pro sobotní MF Dnes řekl, že odchod ČSSD z vlády nemusí znamenat předčasné volby, ale pouze rekonstrukci kabinetu v případě, že nerezignují všichni ministři za ČSSD. Prezident naznačil, že by se mohl vzepřít právě Staněk. Podle Hamáčka by to v takovém případě situaci museli posoudit ústavní právníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám