Hlavní obsah

Zeman přiznal, že jeho schůzka s Trumpem je nepravděpodobná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prezidenta Miloš Zemana je jeho slibovaná schůzka s americkým protějškem Donaldem Trumpem nepravděpodobná. Vidí za tím obviňování z toho, že jsou oba ruskými agenty. Připomněl i svůj nesouhlas s vydáním ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA či podporu firmy Huawei. Zeman to uvedl v neděli na rádiu Frekvence 1.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Trump měl Zemana pozvat během telefonátu v prosinci 2016. Trump prý v rozhovoru ocenil, že Zeman „byl jediným evropským prezidentem“, který ho veřejně podpořil před volbami, uvedl tehdy hradní mluvčí Jiří Ovčáček. [celá zpráva]

Od té doby se však schůzka neuskutečnila. „Americký velvyslanec King nedávno na setkání se studenty právnické fakulty prohlásil, že tato schůzka je nepravděpodobná z toho důvodu, že Trump je obviňován z toho, že je ruský agent a já jsem také obviňován z toho, že jsem ruský agent. A kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,” řekl v neděli Zeman.

Připomněl také, že byl proti vydání ruského hackera Nikulina do USA. Zájem o něj totiž mělo i Rusko. [celá zpráva]

„Stejně tak podporuji Huawei v boji s počítačovými firmami. Zatímco Američané v tom konkurenčním boji stojí na opačné straně,” dodal prezident.

Zeman přiznal, že o schůzce neví. „Prezident Trump mě kdysi telefonicky pozval na tuto schůzku, ale pak už bylo mlčení z důvodů, které jsem uvedl. A já nejsem ten, kdo by se jakékoliv schůzky domáhal,” dodal Zeman.

Poslední kontakt Trumpa s Zemanem proběhl loni v říjnu, kdy americký prezident zaslal na Hrad gratulační dopis ke 100. výročí založení Československa. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám