Hlavní obsah

Schůzka nic nevyřešila, lékaři stávkovat budou

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek se v pondělí sešel s představiteli správních rad zdravotních pojišťoven. Spor ministryně zdravotnictví Milady Emmerové se zdravotními pojišťovnami o jejich hospodaření ale schůzka nevyřešila. Praktičtí lékaři jsou rozhodnuti ve čtvrtek hodinu stávkovat, přidají se k nim i lékárníci.

Článek

"Předložili jsme premiérovi deset bodů, které podle nás budou situaci ve financování řešit," prohlásil po jednání Richard Schwarz, předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Dodal, že jednání bylo nekonfliktní.

Obě strany se například shodly na tom, že úspor v systému zdravotního pojištění lze dosáhnout tím, že se nebudou zvyšovat ceny léků a domluvený objem jejich spotřeby nebude překročen, což je jeden z deseti návrhů.

"Neměli jsme všichni stejné písemné podklady. Tak jsme si je vzájemně vyměnili. Nyní budou jednat tříčlenné týmy z řad pojišťoven a ministerstva zdravotnictví a v pátek dostane premiér výsledek," řekla po jednání ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Ona i předsedové správních rad tvrdí, že všichni účastníci zdravotního systému musí šetřit. Odmítla ale možnost zvýšit spoluúčast pacienta. Oznámila, že některé změny mohou být v cenách léčiv, kdy pacient za některé může doplatit víc, za některé méně. "Celková finanční hladina ale zůstane zachována," řekla Emmerová.

Příští pondělí by se jednání správních rad u premiéra mělo opakovat a přinést už konkrétnější výsledky, kde a na čem v systému šetřit.

Stávka bude v poledne

Chystaná stávka praktických lékařů bude příští čtvrtek mezi 12. a 13. hodinou. Lékárníci v pondělí vyhlásili, že se připojují k praktickým lékařům a na hodinu uzavřou všechny lékárny. Pokud někdo bude potřebovat poskytnutí neodkladné péče, samozřejmě mu lék vydají.

"Uzavření lékáren bude demonstrovat opravdu neudržitelně špatnou finanční situaci lékáren," sdělil Právu v pondělí Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory. Lékárníci se tak připojují k praktickým lékařům, kteří již o víkendu vyhlásili, že 6. října na celý den uzavřou své ordinace. Většina praktických lékařů má odjet do Prahy, kde se uskuteční protestní shromáždění buď před vládou nebo před ministerstvem zdravotnictví. O tom bude rozhodnuto až dnes.

O tom, zda se ke stávce připojí, bude ještě rozhodovat koalice ambulantních lékařů. 6. října, pokud bude někdo potřebovat akutní ošetření, bude ošetřen v nemocničních ambulancích. Nemocnice stávkovat nebudou.

V lékárnách i ordinacích budou viset plakátky s informacemi pro pacienty o důvodech stávky. Ten je jediný: pozdní platby od zdravotních pojišťoven a špatný systém financování zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám