Hlavní obsah

Podle Schillerové vláda díky EET může snižovat daně. Dělá ale opak

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Díky EET se podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) podařilo vybrat více na daních a tím některé následně snížit. Prohlásila to na čtvrteční tiskové konferenci v rámci představení závěrečné fáze EET na ministerstvu financí, která bude zavedena od 1. května 2020.

Záznam: TK ministerstva financí k závěrečné fázi EETVideo: ČTK

 
Článek

„Díky tomu, že jsme zavedli první a druhou vlnu EET, tak jsme nejen narovnali podnikatelské prostředí, ale podařilo se nám i lépe vybírat daně a díky tomu si můžeme dovolit daně i snižovat,“ řekla ministryně na tiskové konferenci. Celkem podle ní vláda za posledních šest let snížila daně o 130 miliard.

V souvislosti s novelou, která působnost EET rozšiřuje, se přesunou do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty některé služby a zboží, například vodné a stočné, audioknihy, ale i točené pivo.

Ačkoliv se ministryně chlubí snižováním, tak vláda naopak řadu daní zvýšila. Naposledy v rámci daňového balíčku zvyšovala daně na tabák, alkohol a hazard. Lidem například stoupne i poplatek za vklad do katastru nemovitostí z tisícovky na dva tisíce korun.

Slovensko razantně snížilo daně podnikatelům a menším firmám

Ekonomika

Hájila také odlišné sazby DPH na pivo, které schytávají poslední dny největší kritiku. Když si dáte v restauraci točené pivo nebo limonádu, od května na tyto nápoje bude platit snížená sazba DPH ve výši 10 procent. Když si ho ale vezmete mimo restauraci, je daň 21 procent.

Hospodští prý budou mít radost

Cílem bylo podle ministryně ulevit hospodským.

„Myslím, že je to spíš na pochvalu a že budou mít naši hospodští radost,” prohlásila Schillerová. Jenže na točené pivo, které budou lidé pít mimo restaurační zařízení, bude nadále platit základní sazba DPH ve výši 21 procent a ministryně za to schytává kritiku i posměšky veřejnosti.

Nealkoholické nápoje a nealko pivo, které stánky prodávají, budou stále patřit do snížené 15procentní sazby DPH. Nealkoholické nápoje podávané v restauracích budou podléhat 10procentní sazbě DPH. Podle opozice vláda vytvořila zbytečně nepřehledný systém a něco, co je za hranou zdravého rozumu.

Závěrečná fáze EET

V rámci tiskové konference Schillerová představovala především detaily k zavedení závěrečné vlny EET. Ta se týká například řemeslníků, kadeřnic, právníků, účetních, lékařů, stánkového prodeje, cestovních kanceláří, autoservisů nebo lektorů a organizátorů kulturních akcí.

Podnikatelé mohou zároveň od 1. února v souvislosti s květnovým spuštěním žádat o zařazení do tzv. zvláštního režimu evidence tržeb. Ten mohou využít v případě, že nejsou plátci DPH a nemají více než dva zaměstnance. Zároveň jejich příjmy z evidovaných tržeb za rok nepřesáhnout 600 000 korun.

Vypálit si doma trochu alkoholu bez daně? Česko to blokuje celé EU

Ekonomika

Druhá vlna EET byla spuštěna v březnu 2017 a cílila především na maloobchody a velkoobchody. První vlna byla spuštěna už v prosinci 2016. Týkala se hoteliérů, restaurací a poskytovatelů ubytování.

Ministryně financí si od zavedení EET slibuje hlavně lepší výběr daní. A nikdo systém podle ní už nikdy nezruší.

„EET se stane součástí ekonomiky a už ho nikdy nikdo nezruší,” dodala. Současná opozice ale prohlašuje, že až se dostane do vlády, prosadí zrušení.

Sněmovna přehlasovala Senát, zvýší se daně na alkohol, cigarety i hazard

Domácí

Podle odhadů ministerstva financí by se do třetí a čtvrté vlny mělo zapojit zhruba 300 tisíc podnikatelů. EET by přitom podle úřadu měla letos do rozpočtu přinést 15,2 miliardy korun, z toho 2,4 miliardy korun souvisí s květnovým rozšířením EET na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Podle dostupných informací je nyní do EET zapojeno 192 tisíc podnikatelů, kteří dosud zaevidovali 13 miliard účtenek.

Podle opozice je ale EET spojena s diskriminací drobných podnikatelů a k lepšímu výběru daní EET nevede. Kvůli zavedení všech fází se opakovaně strhla několikahodinová debata mezi poslanci ve Sněmovně v průběhu schvalování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám