Hlavní obsah

Sběr podpisů finišuje, jistý je zatím pouze Franz

Novinky, jas

Potenciální uchazeči o účast v přímé prezidentské volbě mají posledních několik dní k tomu, aby získali potřebných 50 000 podpisů. Někteří již podporu lidí získali, další finišují se sběrem podpisů a nabádají příznivce, aby dodali petiční archy.

Foto: vladimirfranz.cz

Vladimír Franz

Článek

Seznam doposud ohlášených kandidátů v pondělí doplní Vladimír Franz, jehož příznivci již ohlásili, že v pondělí proběhne odevzdání petičních archů spojené s pochodem na umělcovu podporu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Táňa Fischerová na archivním snímku

Tým dalšího z nezávislých kandidátů, herečky Táni Fischerové naopak burcuje příznivce, aby pokračovali v získávání podpisů. „Poslední podpisy je možné odevzdávat na kontaktních místech do neděle 18 hodin,“ apeluje na Facebooku. Petice přitom musí být doručeny na ministerstvo vnitra nejpozději v úterý 6. listopadu.

Počítat se bude do poslední chvíle

Další potenciálním kandidátem, o němž se v posledních dnech často hovoří, je čerstvě zvolený senátor Tomio Okamura. „Je velká šance, že těch 50 000 podpisů získáme,“ svěřil se ve čtvrtek Okamura, který podobně jako Fischerová zatím nemá jistotu dostatečné podpory.

Foto: Profimedia.cz

Tomio Okamura

„Současný stav momentálně neznáme. Veškerou sílu jsme teď soustředili do získávání podpisů. O víkendu budeme sčítat a v pondělí by měla přijít poslední várka podpisů poštou. Uvidíme, snad se nám to podařilo,“ uvedl senátor na sociální síti.

Foto: archiv Pavla Kořána

Pavel Kořán

Podnikatel Pavel Kořán, který se rovněž uchází o nominaci, získal do čtvrtka kolem 40 000 podpisů. Sběr bude podle Petry Bínové z jeho volebního týmu pokračovat  do posledních chvil. Kořán nicméně ve čtvrtek deklaroval podporu Fischerové, které nabídl i pomoc svých spolupracovníků. Je podle něj důležité, aby se volby zúčastnilo co nejvíce nezávislých kandidátů.

Spolupracovník nynějšího prezidenta Václava Klause a nominant Svobodných Ladislav Jakl se vedle občanů rozhodl oslovit i poslance. Přesto však podle všeho nominaci nezíská. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Jakl

„Obávám se, že nedokážeme splnit podmínky potřebné pro kandidaturu pana Jakla na prezidenta,“ připustil místopředseda Svobodných Radim Smetka, podle něhož získal Jakl 20 až 25 tisíc podpisů.

Podpisy se momentálně sčítají i v týmu Karla Randáka. Jeho spolupracovník Karel Škácha nechtěl odhadovat, kolik podpisů se nakonec sešlo. Nicméně připustil, že jich nemusí být dostatek.

Další kandidáti již naopak ze souboje odstoupili, jmenovitě bojovník proti potratům Jiří Karas či předseda ultrapravicové DSSS Tomáš Vandas.

Reklama

Výběr článků

Načítám