Hlavní obsah

Samozvaný Liberland otevřel v Praze reprezentační kancelář

– Praha

Samozvaný stát Liberland ve středu v Praze otevřel svou stálou reprezentační kancelář, která by měla rozvíjet vztahy s politiky a diplomaty v Česku a zajišťovat servis Čechům, kteří požádali o liberlandské občanství. Na tiskové konferenci to oznámil Vít Jedlička, který nový stát vyhlásil loni v dubnu na sporném území mezi Srbskem a Chorvatskem. Zároveň představil nové členy liberlandské vlády.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Prezident Liberlandu Vít Jedlička

Článek

Kancelář Liberlandu leží nedaleko parku Grébovka ve vile, která v minulosti sloužila jako rezidence dánského velvyslance. Díky vzniku kanceláře bude pokračovat diplomatická tradice budovy, míní Jedlička.

O občanství Liberlandu podle něj dosud požádalo 10 tisíc Čechů. Z celého světa zaznamenal samozvaný stát 115 tisíc žádostí o občanství. Celkem ve světě vzniklo přes 80 zastupitelských úřadů Liberlandu, jeden z nich vytvořil ve svém domě šéf italského opozičního a populistického Hnutí pěti hvězd Beppe Grillo.

Vydávat by se měla i registrační značka Liberlandu

Jedlička ve středu také představil nové dva ministry Liberlandu. Ministrem zahraničí se stal Američan Thomas Walls, který v minulosti působil na velvyslanectví Spojených států v Berlíně a jehož hlavním cílem bude snaha o navazování diplomatických vztahů se státy světa. Ministrem vnitra je Slovinec Denis Pirc, který si jako jeden z cílů vytkl zavedení registračních značek pro vozidla občanů Liberlandu. Vydávat by se podle něj měly začít v lednu příštího roku.

Jedlička vyhlásil Liberland loni 13. dubna na území v meandru Dunaje, které podle něj nepatří nikomu. Lokalita je předmětem hraničního sporu mezi Srbskem a Chorvatskem. Podle Chorvatů patří Srbsku, které to však odmítá, protože by jinak přišlo o řadu dalších sporných území kolem Dunaje. Experti na mezinárodní právo se shodují v tom, že Liberland vznikl na území, kde nejsou přesně vytyčené hranice, neznamená to ale, že nikomu nepatří.

Stát loni v prosinci představil tři ministry, letos v březnu seznámil novináře s novou měnou země nazvanou Merit a první firmou registrovanou v tamním rejstříku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám