Hlavní obsah

Samoživitelkám sebral covid peníze, ale zlepšil vztah s dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie covidu samoživitele a samoživitelky nejvíce postihla v oblasti osobního života, pocitů spokojenosti a pohody a financí. Naopak nejmenší dopady na ně měla u bytové situace, vztahů s dětmi nebo blízkými. Vyplývá to z výsledků šetření, jež v rámci projektu Dopady pandemie covid-19 na sólo rodiče provedl v květnu až červenci Výzkumný ústav práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zhoršení v oblasti osobního života, tedy například zálib nebo styků s přáteli, uvedlo 54 procent respondentů. Pocit životní pohody a spokojenosti se propadl u 53 procent.

Finanční situace se zhoršila téměř u dvou pětin samoživitelů a samoživitelek. Nejvíce se to v posledním případě týkalo rodičů pracujících před pandemií jako podnikatelé a těch bez vysokoškolského vzdělání.

Kvůli škole si půjčovali

„Pouze na vztah rodiče s dítětem nebo dětmi působila pandemie častěji pozitivně než negativně,“ uvedla v časopise ústavu Fórum sociální politiky Sylva Höhne, jež má projekt na starosti. Jako lepší jej podle ní hodnotil více než každý pátý dotázaný, jako horší každý desátý.

Žádostí o náhradní výživné je málo

Ekonomika

Bytová situace se zhoršila u osmi procent respondentů, zlepšila u tří procent. Těžší podmínky na trhu práce pocítila takřka čtvrtina sólo rodičů, lepší pět procent. Slaďování práce a rodiny bylo horší u třetiny samoživitelů a samoživitelek, lepší pak u dvanácti procent.

Není to jediný průzkum, který se na současnou situaci samoživitelů zaměřil. Například projekt VašeVýživné.cz Aliance náhradních rodin nedávno zveřejnil, jak se jich dotkl počátek školního roku.

Více než patnáct procent z nich si podle jeho šetření muselo kvůli nástupu potomků do školy půjčit. Pouze 27 procent samoživitelek si podle projektu stačilo na školní rok našetřit.

Na školu si mnozí samoživitelé půjčují

Domácí

Většina z dotázaných pak v průzkumu uvedla, že dětem kvůli penězům nedopřejí zájmové kroužky. „Až 55 procent dotázaných rodičů přiznalo, že děti na mimoškolní aktivity docházet nebudou, a to z důvodu finančního, ale i časového,“ uvedlo VašeVýživné.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám