Hlavní obsah

Samková zvažuje trestní oznámení kvůli halířovým příspěvkům na kampaň

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Advokátka Klára Samková si stěžuje, že jí lidé posílali na účet zřízený pro její prezidentskou kandidaturu částku ve výši jednoho halíře. Může se jednat o podobný případ jako u Jana Fischera, kterému jeho odpůrci posílali na účet nepatrnou částku, zatímco bankovní poplatek za přijetí platby činil několikanásobně víc. Samková kvůli tomu zvažuje žalobu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Advokátka Klára Samková představila masky, které při sběru podpisů používali její spolupracovníci.

Článek

„Od dvou lidí jsem dostala celkem šest plateb na částky 0,01 Kč. Zvažuji trestní oznámení na oba dotyčné pro maření voleb,“ řekla Samková Novinkám.

Česká spořitelna, u níž si Samková původně zřídila účet pro prezidentskou kampaň, si účtuje za přijetí platby až sedm korun. Možná i proto Samková zřídila 6. listopadu nový účet u Fio banky, která si poplatky za příchozí platbu neúčtuje (Novinky tímto děkují pozorným čtenářům, kteří redakci o změně účtu informovali).

Advokátka se zřejmě stala terčem obdobného jednání jako další prezidentský kandidát Jan Fischer. Na jeho transparentní účet dorazilo několik halířových částek s nesouhlasnými vzkazy směrem k jeho kandidatuře. Cílem této iniciativy mělo být vyčerpání Fischerova konta. Banka, která vede jeho účet, se ale rozhodla mu poplatky za tyto příspěvky odpustit.

Samková zaregistrovala na ministerstvu vnitra kandidátní listinu s pouhými 128 platnými podpisy místo 50 tisíci. Minulý týden Právu řekla, že tak učinila proto, aby mohla prováděcí zákon o přímé volbě napadnout u Nejvyššího správního soudu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám