Hlavní obsah

Samice orangutanů poputují z Ústí na Nový Zéland

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stěhování přes půl světa čeká dvě samice orangutanů z ústecké zoologické zahrady. Za zhruba šest až devět měsíců by měly Ňuninka a Cantik putovat do zoo v Aucklandu na Novém Zélandu. Důvodem je stavba nového pavilonu pro orangutany, po jeho vybudování má ústecká zoo získat nový chovný pár.

Foto: Foto Zoo Ústí nad Labem

Samice orangutana Ňuninka.

Článek

Nyní projektová dokumentace na nový pavilon primátů vzniká, realizace ale bude časově náročná. Proto koordinátor chovu doporučil přesunout obě samice do vhodného chovného zařízení. Ňunince je přes 30 let, spolu s ní v zoo žije její osmiletá dcera Cantik.

„Obě samice mají pro chov orangutanů obrovskou cenu. Snažili jsme se zajistit pokračování chovu u nás, ovšem současný pavilon orangutanů je již z dnešních měřítek nevyhovující,“ uvedl ředitel ústecké zoo Roman Končel.

Ústecká zoo má pozastaveno trvalé členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií mimo jiné právě kvůli nevyhovujícímu pavilonu pro orangutany.

Pandám v kanadské zoo dochází bambus, do Číny se ale vrátit nemohou

Koktejl

Ňuninka se do zoo dostala se samcem Ňuňákem v roce 1989, oba asi jako dvouletá mláďata. Zahrada samce předloni v listopadu nechala utratit, protože trpěl rakovinou v pokročilé fázi.

Zvířata ze zoo necestují a množí se

Domácí

Podle zástupce ředitele zahrady Lukáše Štěrby ústecká zoo dlouho bez orangutanů nebude. „Koordinátor chovu již přislíbil dvě zvířata, konkrétně se jedná o osmiletého samce jménem Sungay ze zoo v Madridu a sedmiletou samičku jménem Daya ze Zoo Rhenen. Přestože nás odchod našich zvířat mrzí, jsme rádi, že se obě samice znovu zapojí do chovu. Ňuninka má ve svých třiceti letech stále vysokou pravděpodobnost rozmnožování. Pro samičku Cantik, jež právě dospívá, je ideální čas seznámit se s budoucím partnerem,“ doplnil Štěrba.

Reklama

Výběr článků

Načítám