Hlavní obsah

Zvířata ze zoo necestují a množí se

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatlačeny do pozadí byly nouzovým stavem zoologické zahrady. Za zavřenými branami ale šel život dál a po znovuotevření čekají na návštěvníky nové přírůstky. V Hodoníně vydal seznam mláďat a novinek na menší seznam.

Foto: Zoo Hodonín – Josef Petrica

Mladé zebry jsou v hodonínské zoo nepřehlédnutelné.

Článek

Viditelná změna je v místě, kde mají svůj výběh zebry Chapmanovy. Místo čtyřčlenného stáda na návštěvníky čeká sedm zeber.

„Po dvou samičkách, které se narodily v druhé polovině května, se nám v červnu narodilo třetí mládě, hřebeček. Stádo zeber nyní čítá sedm kusů, tři klisny se třemi hříbaty a jeden hřebec. K tomu navíc ve vedlejším výběhu zůstaly dvě loňské mladé klisny,“ uvedla mluvčí zoo Marie Blahová.

Dvě zebří klisny měly zjara odjet do ruské zoo, ale kvůli koronavirovým opatřením se vše odložilo
Marie Blahová

„Měly již zjara odcestovat do ruské zoo, ale kvůli koronavirovým opatřením se vše odložilo a nyní čekáme na jejich uvolnění, aby mohl být transport uskutečněný,“ upřesnila zooložka Lenka Štursová.

Kromě mladých klisen čeká stěhování i chovného hřebce, který od roku 2005, kdy dorazil do Hodonína, zplodil více než desítku mláďat. „Samec poputuje do zoo v bulharské Sofii a jeho místo zaujme hřebec ze Zoo Berlín, kde ruší chov tohoto druhu a který je pro nás z chovatelského hlediska cenný,“ dodala Štursová.

V době, kdy rouškami dekorovaní obyvatelé města mohli do zoo nahlédnout nanejvýš přes plot, se život v areálu nezastavil. Ošetřovatelé se dál starali o zvířata a chystali se na otevření. A také o přírůstky. A je jich nemálo. „Prvními se stala mláďata chameleonů jemenských, následovalo mládě sitatungy západoafrické, klokana rudokrkého i klokana obrovského a mláďata ovcí i koz. Pochlubit se můžeme prvoodchovem lamy alpaky. Přírůstky máme také u sov,“ vypočítala mluvčí.

V děčínské zoo se narodilo mládě rysa ostrovida

Koktejl

Leden nepřinesl žádné mládě, až v polovině února se v pavilonu akvárií začali postupně líhnout chameleoni jemenští. „Jednalo se o snůšky od dvou samic a obě se nacházely v inkubátorech mimo zraky návštěvníků. Nyní jsou již chameleoni k vidění v teráriu v hale nového šelmince,“ řekla Blahová. Narození samečka sitatungy západoafrické změnilo složení stáda, dnes je tvoří tři mláďata, dvě dospělé samice a jeden samec.

Novinku mohou zaregistrovat návštěvnici také v pavilonu opic. Z francouzské zoo v Saint Martin la Plaine se do Hodonína přestěhovala giboní rodinka. Samec se samicí a mládětem jsou již k vidění ve venkovním i vnitřním výběhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám