Hlavní obsah

Schillerová: České úřady Agrofertu žádné dotace od září 2017 neposkytly

• Aktualizováno

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) nesouhlasí české orgány se závěrem unijního auditu ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Dostálová tvrdí, že jde o rozdílné právní názory o jejichž relevanci musí rozhodnout soud. Ministryně financí Alena Schillerová řekla, že české orgány žádnou dotaci Agrofertu neposkytly od září 2017, kdy začal platit zákon o střetu zájmů.

ČR s výsledky auditu nesouhlasíVideo: ČTK

 
Článek

Schillerová doplnila, že jde pouze o kohezní dotace. O zemědělských dotacích EK stále rozhoduje, připomněla ministryně. „Chtěla bych říct, že v naší zemi se postupuje podle zákona. Postup je dán konkrétními předpisy,” uvedla po jednání vlády. Politici podle ní do úřednického rozhodování o dotacích nevstupují.

ČR podle Dostálové hledá cestu, jak rozhodnutí u nezávislého soudu napadnout.  České úřady analyzují možné kroky, které by k získání soudního rozhodnutí vedly.

Evropská komise v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, která konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože spolurozhoduje o směřování unijních peněz a současně ovládá Agrofert.

EK také v pondělí uvedla, že Česku dotace, jichž se audit týkal neproplácela. Česko o to nežádalo.

EK: Unie Agrofertu auditované dotace neproplácela a Česko vracet nic nemusí

Evropa

Dostálová v pondělí řekla, že komise se v auditu opřela zejména o český zákon a dospěla k výkladu, se kterým české orgány nesouhlasí.

„Zastávají právní názor opřený o argumenty zaslané Evropské komisi, že k porušení předpisů nedošlo,” konstatovala Dostálová.

Schillerová navíc doplnila, že české zákony může vykládat pouze český soud, nikoliv EK.

Ministryně zdůraznila, že argumentace ČR k auditu EK o Babišovi je odborná, připravují ji specialisté několika ministerstev bez ohledu na to, koho se týká.

Reklama

Výběr článků

Načítám