Hlavní obsah

Schillerová: České úřady Agrofertu žádné dotace od září 2017 neposkytly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) nesouhlasí české orgány se závěrem unijního auditu ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Dostálová tvrdí, že jde o rozdílné právní názory o jejichž relevanci musí rozhodnout soud. Ministryně financí Alena Schillerová řekla, že české orgány žádnou dotaci Agrofertu neposkytly od září 2017, kdy začal platit zákon o střetu zájmů.

ČR s výsledky auditu nesouhlasíVideo: ČTK

 
Článek

Schillerová doplnila, že jde pouze o kohezní dotace. O zemědělských dotacích EK stále rozhoduje, připomněla ministryně. „Chtěla bych říct, že v naší zemi se postupuje podle zákona. Postup je dán konkrétními předpisy,” uvedla po jednání vlády. Politici podle ní do úřednického rozhodování o dotacích nevstupují.

ČR podle Dostálové hledá cestu, jak rozhodnutí u nezávislého soudu napadnout.  České úřady analyzují možné kroky, které by k získání soudního rozhodnutí vedly.

Evropská komise v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, která konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože spolurozhoduje o směřování unijních peněz a současně ovládá Agrofert.

EK také v pondělí uvedla, že Česku dotace, jichž se audit týkal neproplácela. Česko o to nežádalo.

EK: Unie Agrofertu auditované dotace neproplácela a Česko vracet nic nemusí

Evropa

Dostálová v pondělí řekla, že komise se v auditu opřela zejména o český zákon a dospěla k výkladu, se kterým české orgány nesouhlasí.

„Zastávají právní názor opřený o argumenty zaslané Evropské komisi, že k porušení předpisů nedošlo,” konstatovala Dostálová.

Schillerová navíc doplnila, že české zákony může vykládat pouze český soud, nikoliv EK.

Ministryně zdůraznila, že argumentace ČR k auditu EK o Babišovi je odborná, připravují ji specialisté několika ministerstev bez ohledu na to, koho se týká.

Reklama

Výběr článků

Načítám