Hlavní obsah

EK: Unie Agrofertu auditované dotace neproplácela a Česko vracet nic nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Česká republika nepožádala o proplacení žádných dotací pro firmy okolo Agrofertu, které byly předmětem auditu, řekl mluvčí Evropské komise. Praha tak nemusí EU peníze vracet.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„České úřady nedeklarovaly žádné výdaje pro jakoukoli z operací, jimiž se zpráva zabývala. Proto není nutná žádná finanční oprava,” řekl v úterý mluvčí komise Balázs Ujvari. Komise bude podle něho s Českem dále řešit pouze některá z doporučení auditu, která zatím české úřady nevzaly v potaz.

Zda dotace pro Agrofert vyplatil český stát a jejich následné proplacení Evropskou unií se neuskutečnilo a ani nebylo požádáno, nebo zda peníze holdingu nikdo neproplácel, mluvčí Evropské komise nevysvětlil.

Komise v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, podle níž je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů a Agrofert nemá nárok na žádné dotace od 9. února 2017, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů.

Definitivní verdikt Evropské komise: Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert nemá nárok na dotace

Evropa

Všechny unijní dotace v řádu stovek milionů korun, o které Agrofert od té doby usiloval, by podle auditu muselo Česko vracet.

Mluvčí českého Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Lenka Rezková připomněla, že zatím se jedná o výsledky nezemědělské části auditu. "Kde se také uplatňují zcela odlišné finanční postupy, než které má SZIF jakožto certifikovaná platební agentura v rámci Společné zemědělské politiky ve vztahu s Evropskou komisí. Auditní šetření týkající se zemědělských dotací nebylo doposud ukončeno," dodala.

Babiš závěry auditu odmítá

Andrej Babiš závěry auditu odmítl s tím, že jsou účelové a zmanipulované, svůj nesouhlas dalo najevo i ministerstvo pro místní rozvoj. Nejsilnější europoslanecký klub Evropské lidové strany v pondělí komisi vyzval k tomu, aby na základě auditu neproplácela Česku peníze z nového víceletého rozpočtu EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám