Hlavní obsah

S prohlášeními o testech se bude podvádět, varuje iniciativa. To se dá se vším, míní Vojtěch

Sjednocení podmínek pro prokazování bezinfekčnosti negativním testem všech typů není moudré, lidé mohou podvádět, uvedl za vědce z iniciativy Sníh Daniel Novotný. Podle epidemiologa Rastislava Maďara, který radí i ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), bude ochrana populace děravá. Vojtěch v úterý v České televizi k námitkám řekl, že podvádět se dá se vším.

Foto: Petr Horník, Právo

Adam Vojtěch

Článek

Vojtěch v pondělí po jednání vlády uvedl, že pro všechny příležitosti, kdy je potřeba bezinfekčnost prokázat, se budou uznávat PCR, antigenní i samotesty včetně čestných prohlášení o absolvování testu ve škole či v zaměstnání.

„Samotesty jsou špatně. Dle mého by měli mít PCR nebo profi test AG," napsala k tomu viroložka Ruth Tachezy.

V létě bude stačit v obchodech či MHD rouška

Domácí

Podle internisty a bývalého ředitele několika krajských nemocnic Petra Svobody hrozí to, že lidé budou podvádět. „Samozřejmě vycházet ze samotestů či čestného prohlášení jako podkladu pro cokoliv je úplně nereálné. Podle toho, jak se bavím s lidmi, desítky procent, možná i přes 50 procent, v tomto budou podvádět,“ uvedl.

Podle epidemiologa Maďara, který je součástí Mezioborové skupiny pro epidemické situace, toto rozhodnutí činí systém ochrany populace ještě více děravým. „Mnoho lidí si řekne: nahrává to nepoctivcům, kteří si mohou situaci ulehčovat, tak proč bych chodil na test já, když mi stačí napsat něco na papír a za minutu je hotovo,“ napsal ČTK. Připomněl, že lidé falšují i testy ze zahraničí, jak se nedávno ukázalo.

Imunita vůči koronaviru je na roky

Svět

Podle něj se nejdříve nastaví odborně správné a bezpečné řešení, ze kterého se pak z politických důvodů dělají výjimky, protože správné řešení nejde zvládnout všude. „A potom se pod záminkou, že se vyrovnají rozdíly, udělá z té nespolehlivé nouzové varianty dominantní systém tím, že se uzná plošně,“ dodal.

Vojtěch za sjednocením testování stojí. „Podvádět se dá se vším, dá se zfalšovat i to prohlášení o PCR restu,“ uvedl k námitkám v České televizi.

„To čestné prohlášení, pokud by se ukázalo, že ten člověk například je nakažený a měl toto prohlášení, tak už je to trestný čin,“ poznamenal.

Podle Vojtěcha nedávalo smysl, že testování bylo různé v různých segmentech, proto ho chtěl sjednotit. Připomněl také, že do prázdnin skončí testování ve školách i v zaměstnání. „Takže pak vlastně už bude jenom možnost toho standardního testování antigenním testem nebo PCR metodou,“ dodal.

Lidé mají od června nárok i na PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění, platí jim obvykle pro prokázání bezinfekčnosti na týden nebo pro cestování. Antigenních testů ale pojišťovny proplácejí méně než dříve, místo jednou za tři dny je lidé mohou absolvovat jednou za sedm dní. Kvůli jejich větší dostupnosti ale ministerstvo stanovilo maximální cenu pro samoplátce na 814 korun za PCR test a 201 korun za antigenní, které jako potvrzení o bezinfekčnosti obvykle platí 72 hodin.
Další možností je nově ode úterka podstoupení samotestu přímo na místě, například před návštěvou kadeřníka nebo divadla, případně předložení potvrzení nebo čestného prohlášení, že člověk absolvoval test v zaměstnání či ve škole v posledních 72 hodinách.
Kromě testu s negativním výsledkem je možné bezinfekčnost prokázat také potvrzením o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo uplynutí nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny. Kromě potvrzení, které dostanou lidé na očkovacím či testováním místě, si mohou certifikát stáhnout také z webu Očkovací portál občana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám