Hlavní obsah

S nechutí jmenovat profesory Zeman u poslanců nepochodil

Novinky, jas
Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek v prvním čtení odmítli vládní návrh vysokoškolského zákona, který měl vyřešit nechuť prezidenta Miloše Zemana jmenovat profesory a přenést tuto povinnost na jiného ústavního činitele, konkrétně šéfa Senátu. Zeman se chce této pravomoci vzdát v souvislosti s loňskými spory ohledně jmenování Martina C. Putny profesorem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Novelu, kterou představil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), kritizovali zástupci opozice i ANO. Vesměs se shodovali v tom, že hlava státu by měla plnit své ústavou dané povinnosti a není povinností parlamentu upravovat zákony podle libovůle prezidenta.

Jiří Pospíšil (ODS) označil případný ústupek poslanců k destrukci demokratického státu, neboť je tím narušována dělba moci. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil snahu prezidenta zbavit se této povinnosti za „vrtoch“.

Štys nikam nespěchal

Poslanci uznali, že viníkem současného stavu, kdy na jmenování čeká 85 profesorů, není ministr Chládek, ale jeho předchůdce Dalibor Štys. Ten prezidentovi předložil návrhy na jmenování až koncem ledna.

Chládek sice nabízel poslancům, že ve druhém čtení by novela mohla doznat zásadních změn, a byl připraven diskutovat o tom, kdo by mohl namísto hlavy státu profesory jmenovat, poslance však nepřesvědčil.

Zpravodaj předlohy a bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška (ANO) shrnul postoje pléna jako jednoznačné. Připomněl i odmítavý postoj vysokých škol.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám