Hlavní obsah

Prezident Zeman se s rektory o jmenování profesorů nedohodl

Problém se jmenováním nových vysokoškolských profesorů nemá řešení ani po pondělní schůzce prezidenta Miloše Zemana s rektory vysokých škol. Vzájemně si vyjasňovali svá stanoviska, ale osmdesátka kandidátů stále na jmenování čeká.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident jmenování podmiňuje přijetím novely zákona, která by pravomoc převedla na předsedu Senátu, to ale většina rektorů odmítá.

"Plán, se kterým nás pan prezident seznámil, pokud ho správně parafrázuji, počítá s tím, že ve zrychleném řízení Sněmovna schválí novelu vysokoškolského zákona, podle níž jmenuje profesory předseda Senátu," řekl České televizi rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Rektorům se zákon nelíbí

Rektoři ale prezidentovi navrhli, aby novela vysokoškolského zákona byla propracovanější a lépe se připravila. Do té doby by se podle nich mělo postupovat podle současného zákona, tedy že profesory bude jmenovat prezident. Rektoři chtějí apelovat na poslance, aby takzvanou malou novelu vysokoškolského zákona odmítli.

"Návrh, který teď leží v parlamentu, zavádí de facto novou instanci v posuzování odborné způsobilosti profesorů. To považujeme za nový prvek, se kterým nás většina nesouhlasí," sdělil  rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Novela počítá s tím, že předseda Senátu by kandidáta na profesuru jmenovat nemusel. Neúspěšní kandidáti by se mohli bránit jen správní žalobou. Další novinkou připravené novely je to, že předseda Senátu by musel zahájit řízení o jmenování profesorem do 30 dnů ode dne, kdy obdržel návrh.

Prezident  argumentům rektorů neustoupil, podle Beka ale bude jednání mezi ním a rektory pokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám